На пряму лінію партії Сергія Тігіпка вже зателефонували кілька тисяч людей
Майже місяць надходять запитання на пряму лінію політичної партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна». Цей проект стартував 1 липня в рамках акції «Приєднуйся», яку партія реформаторів і нових лідерів проводить по всій Україні. За цей час до кол-центру надійшло кілька тисяч дзвінків з усіх регіонів країни. Поставити своє запитання може кожен, зателефонувавши за номером 0 800 502 762, або скориставшись мережею Інтернет. Як повідомили в Національному секретаріаті партії, найчастіше дозвонювачі цікавляться, як вступити в «Сильну Україну».
— Люди ставлять запитання на політичну, юридичну тематику, їх цікавить життя і партії, і держави. Українці небайдужі до політики, — розповідає заступник голови «Сильної України» Костянтин Бондаренко. — Часом ставлять запитання щодо зовнішньої політики — загалом, спектр інтересів надзвичайно широкий.
Багато звернень адресовані особисто лідерові партії Сергієві Тігіпку. Також на запитання українців відповідають його заступники — Олександра Кужель та Костянтин Бондаренко. У підготовці інформації для дозвонювачів беруть участь експертні комісії з різних напрямів: ЖКГ, сільського господарства, освіти, правових питань та судової реформи, науки та інновацій, молодіжної політики і спорту. Відповіді на запитання, що надійшли на пряму лінію, будуть публікуватися на сайті «Сильної України», а також у регіональних та центральних ЗМІ. Пропонуємо найцікавіші з них.
— Що дасть мені членство в «Сильній Україні»?
Дмитро, Харків.
— Членство в партії — це, насамперед, прояв вашої громадянської позиції, свідчення того, що вам близькі цінності, ідеологія та програмні тези нашої партії. Активні члени «Сильної України» — це також кадровий резерв, до якого буде звертатися партія, щоб реалізувати свою програму в кожному окремому секторі або галузі економіки, в кожній області, місті та селі. Ми знаємо, що потрібно робити, але реформи проводять конкретні люди. Освічені, амбітні, сильні, з чіткою громадянською позицією — такими ми хочемо бачити членів партії «Сильна Україна». Приєднатися до «Сильної України» можна, заповнивши анкету на сайті www.sіlnaukraіna.com або в найближчому до вас відділенні партії. Після того потрібно буде пройти співбесіду, за результатами якої ухвалюватиметься рішення про ваше зарахування до партії. Сьогодні в Україні існує запит на нову політичну силу, яка буде асоціюватися не з постійними політичними чварами, а з конкретними діями в реформуванні економіки та побудові повноцінного громадянського суспільства в Україні.
— Як партія збирається йти на вибори? У чому відмінність «Сильної України» від Партії регіонів? Яка програма партії? Чому потрібно голосувати за партію «Сильна Україна»?
Вікторія, Донецьк.
— Партія «Сильна Україна» має намір брати участь у майбутніх місцевих виборах та отримати гарний результат, який дасть можливість реалізувати необхідні реформи в кожному регіоні. З програмою і маніфестом партії ви можете вільно ознайомитися на сайті «Сильної України». Щодо відмінностей партії «Сильна Україна» від Партії регіонів, то головна полягає в тому, що ми представляємо партію нового спрямування і нових лідерів. Суспільство втомилося від протистояння найбільших політичних сил, на яке витрачається майже весь час і всі фінансові та інтелектуальні ресурси. Лідери партії «Сильна Україна» замість політичних ігор надають перевагу реалізації програми економічних реформ. Для нас не прийнятний популізм у спілкуванні з громадянами. Такої позиції, як у нас, сьогодні не демонструє жодна політична сила в Україні. Всі програмні тези партії «Сильна Україна» та її лідера Сергія Тігіпка максимально доступні й відкриті. У нас є розуміння механізму реалізації базових економічних і соціальних реформ у найкоротші терміни. Результат, отриманий Сергієм Тігіпком на минулих виборах Президента, свідчить про те, що в суспільстві дозрів запит на конструктивну і прагматичну політику, найважливішим завданням якої є добробут країни та окремого громадянина. Решта питань, що не мають прямого стосунку для реалізації цієї мети і роз’єднують країну, повинні відійти на другий план. А питання реалізації економічних реформ — мабуть, єдине, яке може об’єднати всю країну.
— Складається враження, що державні ВНЗ фактично продають знання. Ціни на навчання просто захмарні для пересічної української родини, а на бюджет потрапити не так уже й просто. Невже державі байдуже до майбутнього молоді?
Данило Ігорович, Севастополь.
— Питання, яке ви порушуєте, є комплексним і по-справжньому складним. В Україні справді величезна кількість державних вишів, що пропонують послуги здобуття вищої освіти. При цьому в країні задекларована можливість безкоштовної освіти. З іншого боку, освіта — це та сама інвестиція, і безкоштовною вона бути не може. Питання лише в тому, як саме ви платите — шляхом сплати податків чи безпосередньо в касу ВНЗ? Безкоштовна освіта, по суті, — це державне замовлення на підготовку необхідних країні фахівців, елемент планової економіки. Сьогодні це замовлення регулює ринок праці. Інша річ, що державні виші сьогодні не здатні швидко перебудовуватися і враховувати кон’юнктуру ринків.
Повертаючись до питання про плату за навчання. По-справжньому якісна освіта не може бути безкоштовною. Хоча б тому, що матеріальне забезпечення хорошого вищого навчального закладу і головне — зарплата провідних викладачів не можуть залишатися мізерними. Ця дорога веде в нікуди всю країну і окремих громадян. Разом з тим, ви маєте рацію — всі громадяни повинні мати можливість отримати допомогу в доступі до якісної освіти. Розвинена система грантів, схожа на ту, що є в Західній Європі та США, може слугувати тут гарним прикладом.
У наступних числах газета продовжить публікувати відповіді на запитання прямої лінії партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна».