Подумаєш, під час пожежі перебратися з балкона сьомого поверху на балкон восьмого — і врятувати дитину!
У прес-клубі Головного управління МНС у Запорізькій області повний аншлаг. Ще б пак: 27 липня тут знайомили журналістів з двома героїчними хлопцями. Спочатку пологівський продавець магазину Сергій Бугрим розповів, що діяв так, як мав би діяти на його місці кожен. 18 липня він витяг із води нетверезого потопаючого, який був без ознак життя. Потім, приведений Сергієм до тями, постійно непритомнів. Пригадавши якісь ще шкільні заняття з надання першої допомоги, Сергій зробив потерпілому штучне дихання і здав, як мовиться, живим, хоча й не зовсім здоровим, лікарям швидкої допомоги, яка приїхала на місце пригоди через півгодини. Коли на ранок «потопельника» виписали з лікарні, зі своїм рятівником він більше не спілкувався...
До речі, ніхто про героїчні дії Сергія так би й не дізнався, якби його брат не розповів про це своїй дівчині — журналістці місцевої газети...
Щодо іншого героя, то з ним усе було, як у відомому вірші: «Ищут пожарные, ищет милиция...» Безробітний на той час, а саме 21 липня, Сергій Стеля був у дворі свого будинку, коли навпроти побачив дим і на прохання знайомого побіг допомагати тому виносити речі з помешкання. Перебуваючи у квартирі на сьомому поверсі, почув крики дитини поверхом вище. Спробував відчинити вхідні двері квартири, де перебувала дитина, але вони були замкнені зсередини. Тоді молодий чоловік рушив на балкон, перебрався в диму на верхній поверх, потрапивши таким чином до потрібної оселі. Там лунали вибухи склопакетів і висів чорний ядучий дим. Голосу дитини він уже не чув. Йому й самому стало погано. В останню мить, коли подумав, що вже й сам не вийде живим із цього пекла, у ванній кімнаті побачив переляканого хлопчика. Той уже тільки стогнав, бо добряче наковтався диму. Сергій узяв 9-річного Антона на руки і виніс через двері на сходи.
Лише через кілька днів, уже влаштувавшись вантажником, рятівник Стеля, як мовиться, «здався» еменесникам. «Чому так?» — спитали його. «По-перше, я справді скромна людина, а по друге, після пожежі перебував у шоці, — розказав Сергій. — Мене трясло, та й я теж добряче отруївся димом».
На запитання, чи не бажає піти в рятувальники-професіонали, Сергій зі смутком зауважив: «Я вже питав про це. Але мені не можна — я дальтонік».