Спека корегує плани
Сумські хлібороби на початку жнив планували засипати у державні засіки не менше 1,8 мільйона тонн збіжжя нового врожаю. Однак, схоже, спекотне літо внесло досить мінорні ноти у ці наміри.
За місяць жнив з 280 тисяч гектарів, або з двох третин площ, зайнятих під ранніми зерновими, намолочено заледве 610 тисяч тонн. За такої ситуації тішить одне: річна потреба регіону в продовольчому зерні, яка становить 200 тисяч тонн, перевиконана втричі, повідомляє наш власний кореспондент Владислав Жмурков.
Важкі здобутки
У Запорізькій області з 86 відсотків площ, засіяних ранніми зерновими, намолочено 1,608 мільйона тонн зерна. За словами голови облдержадміністрації Бориса Петрова, врожай нинішнього року прогнозується трохи менше двох мільйонів тонн збіжжя. Це не рекорд, але показник вище середнього. Зважаючи ж на складні погодні умови (тільки десь з тиждень область живе без злив і буревіїв), можна сказати, що на Запоріжжі буде дуже важкий, але й великий хліб. Щодо врожайності, то вона по області становить у середньому 23,6 центнера з гектара, інформує наш власний кореспондент Леонід Сосницький.
Тепер би зберегти якість...
Наближаються до завершення жнива на Полтавщині. На фінішній прямій хлібороби Котелевського, Решетилівського та деяких інших районів області, а на Новосанжарщині уже навіть встигли відсвяткувати обжинки. В області прогнозують врожай ранніх зернових 1,3—1,4 мільйона тонн, з них близько 700 тисяч — пшениця.
— Головне питання нині — забезпечення приймання і збереження врожаю та формування регіональних ресурсів продовольчого зерна, — зазначає голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко.
За його словами, «все будемо робити для того, щоб з виробниками хліба укласти угоди, аби ті не піднімали ціни на соціальні сорти хліба».
Як повідомив начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Сень, у пшениці цього року на Полтавщині хороші якісні показники, на відміну від інших регіонів України: «Ми не маємо великого врожаю, але 88 відсотків пшениці, що надійшла на елеватори, мають продовольчі кондиції. Тому необхідно максимально зберегти якість». Про це пише наш власний кореспондент Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.
Поки що — 1, 2 мільйона
Кримські сільгоспвиробники зібрали    1 мільйон 200 тисяч тонн зерна. «Збирання триває, ми дійдемо до позначки 1 мільйон 400 тисяч тонн. Вважаю, що, з огляду на проблеми з погодою, досягли максимального результату», — сказав голова Ради Міністрів Криму Василь Джарти.
За його словами, природні катаклізми відбилися на врожайності зернових, вона становить в середньому 20 центнерів з гектара. «Ми планували зібрати до 30 центнерів, але перешкодила погода. Агрофірми недоодержали до 500 тисяч тонн зерна й близько 40 мільйонів гривень», — наголосив В. Джарти.

Влада надасть матеріальну допомогу кримським аграріям, які зазнали збитків через складні погодні умови, повідомив голова кримського уряду. «Безумовно, допомагатимемо. Ми зібрали акти про розмір збитків. І Кабінет Міністрів України, Міністерство аграрної політики нададуть аграріям матеріальну допомогу», — пообіцяв В. Джарти. Збирання зернових планується закінчити до 1 серпня, повідомляє наш власний кореспондент Георгій Вервес.