Нелегально виготовлене пальне — бензин А-80, А-92 та дизпаливо — ділки збували через мережу автозаправних станцій. Експертизою встановлено, що воно не тільки не відповідало встановленим стандартам пального, а й завдавало шкоди здоров’ю водіїв.

Підпільне виробництво пально-мастильних матеріалів спритники налагодили на виробничих потужностях колишньої нафтобази у райцентрі Тростянець Вінницької області. Для цього використовували спеціальний технологічний комплекс потужністю 50 тонн пального на добу. Готову продукцію зберігали у чотирнадцяти стаціонарних цистернах, кожна з яких мала ємність об’ємом 75 кубометрів. Для збільшення октанового числа використовували газовий конденсат. Збували пальне через автозаправні станції на території району.

За інформацією прес-офіцера управління податкової міліції ДПА у Вінницькій області Ольги Шишківської, на території нафтобази податківці затримали два вантажні автомобілі-тягачі з автоцистернами, а також напівпричепами-цистернами з сирою нафтою. Заарештовано також вантажівку, якою вивозили мазут. Загалом на підпільному нафтопереробному заводі виявили понад триста тонн сирої нафти, 150 тонн дизпалива та 75 тонн бензину. Перевіркою встановлено, що нафту завозили за підробленими документами через фіктивні фірми.

Як стверджують податківці, обидві фірми, зайняті виробництвом нафтопродуктів, не мали права на такий вид діяльності. Вони не внесені до переліку підприємств з технологічним процесом виготовлення нафтопродуктів. До того ж не є платниками акцизного збору (нафтопродукти — підакцизні товари).

— Нелегальне виробництво зупинено, — наголошує Ольга Шишківська. — Здійснено опис обладнання, його вартість становить 1,5 мільйона гривень. Порушено кримінальну справу за статтею Кримінального кодексу «Незаконне виготовлення підакцизних товарів».

Експертизою встановлено, що неякісна продукція не тільки негативно позначається на роботі двигунів автомобілів. Вона ще й небезпечна для здоров’я водіїв, які заправляли авто таким пальним.