Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко звернувся з листом до Президента Віктора Януковича щодо необхідності проведення обговорення ситуації навколо завершення реконструкції Меморіального музею Тараса Шевченка в Каневі, повідомили у секретаріаті заступника глави парламенту.
Микола Томенко зазначив, що до Верховної Ради у справі відновлення пам’ятки архітектури — Меморіального музею Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі — у первісному вигляді, запропонованому проектом видатного українського архітектора Василя Кричевського, звернулася група провідних українських архітекторів: О. Граужис, Л. Цяук, Н. Шепитько та інші, серед яких народні та заслужені архітектори України, лауреати Державних премій у галузі архітектури різних років.
Як відомо, за основу реставраційних робіт було взято проект одного з фундаторів Української академії мистецтв, автора Малого і Великого Державного Герба України В. Кричевського, який на базі історичних матеріалів передбачав відтворення колориту українських народних традицій у стилі та інтер’єрі музею. Проект був схвалений Науково-методичною радою з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури і мистецтв України в грудні 2003 року та підтриманий Національною академією мистецтв, Національною академією архітектури, Національною академією будівництва.
Проте, зауважив М. Томенко, 28 травня цього року президією Науково-методичної ради Міністерства культури і туризму України без відповідного публічного обговорення та проведення відкритого конкурсу було прийнято рішення про радикальну зміну планів реконструкції — затвердження модерністської концепції, тематичної структури та ескізного проекту експозиції музею Тараса Шевченка в місті Каневі, розроблених ТАМ «Л. Скорик».
Заступник глави парламенту наголосив, що прийняті ТАМ «Л. Скорик» рішення суттєво суперечать автентичному задуму В. Кричевського, втіленому в  реставраційному проекті, готовність якого на сьогодні вже становить близько 70%. «І головне, швидка реалізація нової концепції реставрації меморіального музею, на думку митців, свідчить про активне втручання у цей проект представників вашої адміністрації. Враховуючи наведене, вважаю за необхідне організувати публічне обговорення ситуації, що склалася навколо завершення реставраційних робіт меморіального музею Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі, за участі відомих українських архітекторів та фахівців», — йдеться в листі М. Томенка до глави держави.