Конституційна реформа має бути завершена з урахуванням потреб країни, міжнародних правових стандартів, та у жодному разі не під «політичний момент», переконаний Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

«Я вважаю, що потрібно, зрештою, довести конституційний процес до логічного завершення й ухвалити узгоджені, зрозумілі як для українського суспільства, так і для європейської спільноти, зміни до Конституції», — сказав В. Литвин в інтерв’ю агентству «РБК-Україна».
При цьому керівник парламенту наголосив, що в такому чутливому питанні, як внесення змін до Основного Закону, потрібно діяти, «спираючись на потреби країни і запити суспільства, а також на загальноприйняті, загальноцивілізаційні стандарти, беручи до уваги думку міжнародної спільноти». «Питання, що пов’язане з внесенням змін до Конституції, має бути вирішено комплексно, з урахуванням необхідності узгодити строки повноважень депутатів місцевих рад і міських голів, а також — організації місцевого самоврядування», — сказав він.
В. Литвин зауважив, що «розподіл владних повноважень і гостра політична боротьба весь цей час відбувалися на центральному рівні, а до місцевого рівня, де, власне, і відбувається організація життя країни, руки у політиків та представників влади поки не доходили». Окрім цього, керівник парламенту нагадав про необхідність виконання рекомендацій Ради Європи стосовно завершення конституційної реформи. «Проте, вся ця робота не повинна мати характер політичної кампанії і проводитися під одномоментну розстановку політичних сил», — підкреслив глава парламенту.
Голова Верховної Ради назвав «коректнішим і відкритішим» звернення 252 народних депутатів до Конституційного Суду про відповідність Конституції закону № 2222, яким було введено в дію конституційну реформу, ніж винесення цього питання на референдум. «Влада не повинна перекладати на плечі людей свої обов’язки і задачі», — сказав він.
В. Литвин спрогнозував, що восени парламент повернеться до розгляду в   повторному другому читанні законопроекту про всеукраїнський референдум, нагадавши, що дискусію викликали ті його положення, якими парламент фактично відсторонювався від участі у вирішенні питань щодо внесення змін до Конституції чи ухвалення нового Основного Закону.
Відповідаючи на запитання, чи готовий він до того, що восени чисельність коаліції може збільшитися до 300 депутатів, В. Литвин зазначив, що це не та тема, якою він переймається. «Все залежатиме від того, як розвиватимуться процеси в Україні, — сказав керівник парламенту. — Якщо ми покращимо життя країни, то збільшиться кількість тих, хто бажає бути у владі чи поряд з нею. Якщо процеси розвиватимуться, борони Боже, у зворотному напрямку, то кількість бажаючих зменшуватиметься. Це не тільки закон природи, а й закон політичного життя».
Коментуючи можливість реалізації ідеї зменшення кількості депутатів і створення двопалатного парламенту, В. Литвин зауважив, що питання не у кількості депутатського корпусу, а в його якості. Голова Верховної Ради також висловив сумнів у можливості внесення відповідних змін до Конституції, оскільки, за його словами, «кожен депутат буде думати, що цю проблему розв’язують за його рахунок».