Місцева влада, навіть відповідно до нового виборчого законодавства, істотно не оновиться — максимум на 25 відсотків. Такої думки дотримуються вітчизняні аналітики та політологи.
На думку голови Комітету виборців України Олександра Черненка, новий виборчий закон не просто консервує чинну владу на місцях, він дає більше шансів Партії регіонів та її сателітам отримати представництво у місцевій владі. Політичні лідери лукавлять, коли кажуть, що пішли назустріч побажанням громадськості й повернули мажоритарну систему. «Практично цей закон узяв гірше від пропорційної системи, лишивши закриті списки, і гірше з мажоритарної, коли відсутнє самовисунення, і знову-таки, партії нам нав’язуватимуть своїх кандидатів», — упевнений О. Черненко.
Нормально організувати виборчий процес, дотриматися всіх процедур за короткий час, відведений для перегонів, буде просто нереально. Це стане одним з елементів можливості оскарження результатів виборів, вважає він. «У будь-якому разі ми не отримаємо нормального волевиявлення. Це буде імітація виборчої кампанії», — зазначив голова КВУ.
Утім, експерти одностайні: навіть попри заборону брати участь у перегонах молодим проектам та блокам, місцеві лідери, «якщо є бажання і підтримка громадян, повинні боротися за перемогу». Навіть якщо не пов’язували себе з політичними партіями і розкручували свої громадські рухи. У такому разі, упевнений керівник департаменту виборчих технологій Агентства моделювання ситуацій Валерій Гончарук, треба поставитися до партійного висування формально. Тобто знайти відповідний партійний осередок і співпрацювати з ним. Зрештою, каже він, знайдеться достатньо можливостей обійти ті чи інші норми закону. Але «розкрутитися» встигнуть аж ніяк не всі. Зокрема, через достатньо короткі терміни виборчої кампанії.
Наразі аналітики переконані: сама Партія регіонів робитиме ставку на мажоритарну складову. Але оскільки у самій ПР є достатньо багато груп впливу, то під час висування кандидатів по мажоритарних округах багато хто зрозуміє, що «не потрапляє за цією конфігурацією».
Прогнози
На думку аналітиків, зволікання з підписанням закону є свідченням того, що регіонали готують нові зміни до цього законодавства. Але про ці ініціативи достеменно знають максимум десять представників ПР. Водночас вони прогнозують, що тривідсотковий бар’єр після цих перегонів буде збільшено. Цього разу він залишився без змін лише заради членів коаліції. А явка виборців не перевищить 60 відсотків. Утім, якщо громадяни зрозуміють, що з ними поводяться брутально, і решта 40 відсотків таки прийде до дільниць, це може змінити ситуацію.