У Першотравневому районі на Донеччині відкрито новий молочно-доїльний комплекс в агроцеху № 10 дочірнього підприємства «Ілліч-Агро Донбас», що входить до складу Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча. Комплекс має чотири корпуси і розрахований на 1200 голів худоби. Будівництво тривало два роки і обійшлося у 20 мільйонів гривень. Всього в дочірньому підприємстві — три такі доїльні зали. У планах — будівництво ще двох молочно-товарних комплексів карусельного типу в Тельманівському та Новоазовському районах: для заповнення залів селяни хочуть придбати ще 1200 племінних нетелів із Голландії. Вартість однієї «голови» — понад 20 тисяч гривен, тож планують придбати високопродуктивну породу в лізинг.
«Наш молокозавод сьогодні переробляє понад 100 тонн молока на добу, — повідомив заступник генерального директора комбінату, начальник управління громадського харчування та торгівлі Юрій Тернавський. — Після запуску на повну потужність молочно-товарного комплексу в Мангуші всі п’ять «іллічівських» комплексів зможуть давати високоякісного молока до 250 тонн на добу. На наших аграріях лежить велика відповідальність — відродження поголів’я великої рогатої худоби. Сьогодні 70 відсотків корів утримуються у приватних садибах. А виготовляти молочну продукцію, здатну конкурувати з європейською, зможуть лише великі молочно-товарні комплекси».
Заступник голови Донецької облдержадміністрації Кім Берестовий відзначив ефективне обладнання німецького виробництва, яким оснащено новий комплекс. Особливість сучасної лінії фірми «Вестфалія» в тому, що всі доїльні апарати встановлені по колу і процес доїння безперервний, що значно збільшує пропускну спроможність  майданчика. В залі встановлено систему охолодження та зберігання молока, а всіма процесами керує комп’ютер. Без втручання людини він фіксує кількість молока від кожної корови, його жирність, вміст білка. Важливо й те, що значно поліпшаться умови праці операторів машинного доїння. «Тут пряма залежність: що ефективніше працюємо і отримуємо молоко високої якості, то більшу ціну нам заплатять», — пояснив начальник агроцеху Вадим Міщук.
«Молочне скотарство — одна із пріоритетних галузей тваринництва Донецької області, — каже Кім Берестовий. — Гарантованого успіху можна досягнути лише за рахунок модернізації і впровадження сучасних технологій. Адже морально застарілі технології й технічні засоби обумовлюють високу енергомісткість і собівартість продукції та низьку якість молока. Молоко, що відповідає європейським нормам якості, молоко класу «екстра» та вищого сорту можна отримати лише в доїльному залі».
Наша довідка
Перший доїльний зал у Донецькій області був введений в господарстві «Горняк» Старобешівського району. Нині в області 13 доїльних залів — у Мар’їнському, Старобешівському, Волноваському, Володарському, Новоазовському, Тельманівському, Першотравневому районах та Маріуполі. На цих комплексах утримується до 30 відсотків загальної кількості поголів’я корів сільгосппідприємств області та виробляється до третини загального обсягу молока.