З першого серпня цього року держава запроваджує нові правила закупівлі алмазної сировини. Як повідомив на сесії Вінницької облради директор місцевого заводу «Кристал» Юрій Мазур, купувати її віднині можна буде тільки на тендерних умовах. «Але чи погодяться на них іноземні продавці? Адже для цього їм доведеться оприлюднювати свою конфіденційну інформацію — фінансові документи, баланси тощо»
Керівник підприємства звернувся з проханням до депутатів облради підтримати звернення трудового колективу до Прем’єр-міністра України в порядку винятку дозволити ДП закуповувати алмази на попередніх умовах.
— Запасів сировини в нас залишилося до жовтня, — уточнив пан Мазур. — Якщо ситуація не зміниться, «кристалівці» змушені будуть зупинити роботу. А далі спрацює давно апробована схема прибирання до рук держпідприємства. Не секрет, що на «Кристал» давно зазіхають багатії.
Нагадаємо, завод «Кристал» спеціалізується на ограновуванні діамантів та виготовленні ювелірних виробів. Сировину закуповує за кордоном — переважно в Бельгії та Ізраїлі.
— Депутати підтримали звернення трудового колективу заводу «Кристал», — каже голова Вінницької облради Григорій Заболотний. — І надалі будемо робити все, щоб підприємство залишилося у державній власності. Нам відомі факти зазіхання на «Кристал». Тому не хочемо втратити одного з основних платників податків.