Прем’єр-міністр Микола Азаров переконаний, що уникнути рішення про підвищення ціни на газ для населення було неможливо. Про це він заявив учора на прес-конференції.

«Безумовно, це непросте рішення, й воно потребує пояснення», — сказав Микола Азаров. Прем’єр назвав декілька причин, з яких таке рішення необхідно було ухвалити. Передусім він відзначив, що несправедливо стверджувати, що для потреб населення достатньо лише газу власного видобутку. «Наш газ ми вимушені змішувати з абсолютно іншим за вартістю газом, який ми отримуємо з Росії», — сказав Микола Азаров. При цьому він підкреслив, що ціна на газ, що купується в Росії, істотно збільшилася з 2009 року.
«Хочу відзначити ще одну поширену помилку, — розповів прем’єр, — якщо за людей платить бюджет, то це чужі гроші. Це абсолютно ті самі гроші. Якщо ми з бюджету дотуємо «Нафтогаз», а цим займався попередній уряд, то це означало лише одне: або ці гроші уряд брав у борг, а з цими боргами ми тепер розраховуємося, забираючи щомісяця у наших людей по 4—5 млрд. грн. на місяць, або недоплачували нашим же людям із бюджету у вигляді підвищення зарплат, пенсій».
Крім того, прем’єр зазначив, що підвищення ціни на газ, зокрема, продиктовано необхідністю отримати кошти для збільшення обсягів видобутку газу в Україні, передає УНІАН.