Учора народний депутат Сергій Власенко (БЮТ) подав до Окружного адміністративного суду Києва позовну заяву партії «Батьківщина» про визнання недійсною постанови Національної комісії з регулювання енергетики (НКРЕ), яка передбачає підвищення на 50 відсотків ціни на газ для населення та тарифів на житлово-комунальні послуги. 

За його словами, партія «Батьківщина» вважає, що «приймаючи цю постанову, НКРЕ порушила низку законодавчих актів України, постанов Кабміну та власне тимчасове положення щодо встановлення граничних цін на природний газ». На його думку, якщо суд розглядатиме цю справу неупереджено та відповідно до чинного законодавства, то у нього не буде іншого виходу, як визнати постанову протиправною та скасувати її. Народний депутат зазначив, що оскільки населення використовує газ власного видобутку, а «Нафтогаз України» постійно звітує про відкриття нових родовищ, тож підвищення цін для населення є абсолютно нелогічним і незрозумілим. Враховуючи це, С. Власенко закликав громадян захищати свої права та не терпіти знущань влади. «Я вважаю, що населення має право не платити за газ за підвищеними тарифами. Тому закликаю всіх громадян звертатися до суду з відповідними позовами, в тому числі до НКРЕ. Оскільки це рішення стосується кожного громадянина, люди мають право звернутися з таким позовом до суду», — наголосив народний депутат.
Крім того, під час учорашньої прес-конференції про свої подальші дії у зв’язку з підвищенням ціни на газ розповіли представники профспілкового руху. Зокрема, голова Конфедерації вугільних профспілок України, народний депутат Михайло Волинець повідомив, що представники різних профспілкових організацій під час спільного засідання вирішили домагатися від уряду скасування рішення про підвищення ціни на газ. У зв’язку з цим в понеділок відбулися переговори профспілок з представниками уряду, зокрема, з віце-прем’єром Сергієм Тігіпком, міністром праці та соціальної політики Василем Надрагою, міністром ЖКГ Юрієм Хівричем, представниками НКРЕ. «Спочатку розмова була дуже напруженою, проте, врешті-решт, сторони дійшли компромісного рішення про те, що влада має протягом двох днів надати розрахунки та обгрунтування, на якій підставі збільшується ціна на газ та тарифи для населення», — зазначив М. Волинець. Разом з тим, додав він, профспілки не знімають своєї вимоги про скасування рішення уряду та постанови НКРЕ. Народний депутат припустив, що в п’ятницю, може, відбудеться зустріч представників профспілок з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, оскільки Сергій Тігіпко пообіцяв до цього часу знайти взаємоприйнятне рішення. Щоправда, М. Волинець більше схиляється до думки, що ці обіцянки робляться задля того, щоб уряд під час зустрічі з представниками Міжнародного валютного фонду міг заявити про своє прагнення виконати зобов’язання про підвищення комунальних платежів. Іншими словами, переговори з профспілками можуть виявитися тією димовою завісою, під прикриттям якої уряд послідовно виконуватиме взяті на себе зобов’язання перед МВФ. Також М. Волинець звернув увагу на те, що в країні зростає безробіття та заборгованість із заробітної плати, однак у цих умовах уряд говорить про скасування заборони на стягнення пені з боржників за комунальні платежі. З цього народний депутат робить висновок, що уряд не має комплексного підходу до вирішення проблеми. Утім, не тільки цього. М. Волинець наводить й інший приклад: у 2010 році шахтарі мають отримати в якості побутового палива близько 1 мільйона тонн вугілля, проте на теперішню пору виділено лише в межах 40 відсотків від цієї кількості.
Тому позиція профспілок полягає в тому, що влада, перш ніж вести мову про додаткові стягнення з громадян, повинна розробити чіткий план реформування житлово-комунального господарства, щоб громадяни були впевнені, що кошти, отримані від підвищення тарифів, підуть саме на вирішення проблем ЖКГ, а не на інші цілі. Також уряд має вирішити питання ліквідації заборгованості із заробітної плати та зробити кроки в напрямі збільшення доходів населення. А поки цього немає, профспілкові об’єднання виступають за скасування рішення про підвищення цін на газ та розміру комунальних тарифів.