А вже до осені має бути підготовлена концепція реформування системи правоохоронних органів

Учора Президент України Віктор Янукович і голова Державної прикордонної служби Микола Литвин обговорили у Криму реформування прикордонного відомства.
«Я хотів би бачити нашу прикордонну службу на зразок європейської. Щоб це був сучасний правоохоронний орган, який бореться з незаконною міграцією, терористичними загрозами, наркотрафіком», — підкреслив глава держави, висловлюючи своє бачення концепції реформ у ДПСУ.
Президент України також наголосив, що реформування прикордонної служби, враховуючи проведення в нашій країні фінальної частини футбольного Євро-2012, має бути прискорено. Глава держави доручив завершити всю необхідну роботу вже до кінця 2011 року.
У свою чергу Микола Литвин запевнив Президента, що ДПСУ має системне програмне бачення розвитку відомства. Крім того, він повідомив, що вперше в історії нашої держави парламент прийняв закон про прикордонний контроль, який ґрунтується на Шенгенському кодексі законів, що діє у Європейському співтоваристві.
Цього ж дня Президент зустрівся і з міністром внутрішніх справ України Анатолієм Могильовим. Головна тема їхньої розмови — реформування МВС.
Глава держави підкреслив, що на сьогодні від громадян надходить багато скарг стосовно роботи міліції. Окремою темою розмови стало питання боротьби з корупцією та хабарництвом в органах МВС.
Під час зустрічі Президент України також звернув увагу міністра на «болюче питання, яке сьогодні порушено в суспільстві — і здебільшого справедливо», — питання захисту прав журналістів. «Ті випадки, які були в нашій країні, не можуть не викликати тривогу», — заявив В. Янукович. Він підкреслив, що кожен факт розслідування порушення прав журналістів триматиме на контролі й чекає від міністра постійної інформації з цього питання.
У свою чергу А. Могильов зазначив, що перебудова в системі МВС давно назріла і вкрай необхідна. Зокрема, за його словами, зараз штат керівного складу відомства «занадто роздутий». Міністр повідомив, що на сьогодні його вже скорочено на 15%, і ця робота триватиме. До кінця року керівний склад МВС, наголосив А. Могильов, буде скорочено до 50% від нинішньої чисельності.
Віктор Янукович також очікує, що Міністерство внутрішніх справ до осені цього року запропонує концепцію реформування системи правоохоронних органів у цілому.