треба відзначити на державному рівні

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко наголошує, що сьогодні Україна мусила б відзначати 130 років з дня народження визначного українського державного та громадського діяча, письменника і художника Володимира Винниченка. «Відзначення на найвищому державному рівні читається навіть за формальною ознакою: Володимир Винниченко спочатку був головою Генерального секретаріату Центральної Ради, а згодом — керівником уряду Української Народної Республіки», — відзначив М. Томенко.

Микола Томенко також нагадав, що портрет Володимира Винниченка розміщений у галереї керівників українських урядів. «Отож ніхто не ставить під сумнів те, що в сучасній Українській державі ХХ століття саме він був першим керівником українського уряду», — сказав він.

Говорячи про вклад В. Винниченка в становлення Української держави, передусім, на думку М. Томенка, варто згадати його як співавтора практично всіх чотирьох універсалів Центральної Ради, якою творилася Українська держава у ХХ столітті. «Можна сперечатися про його подальшу політичну кар’єру, але вже й цього достатньо, щоб сьогодні керівники держави вшанували свого попередника», — зауважив М. Томенко.

«Що стосується В. Винниченка як письменника, то це більш знана сторінка, оскільки на початку ХХ століття не було більш популярного та більш дискутованого письменника в Україні», — відзначив заступник глави парламенту та нагадав, що серед найбільш знаменитих його творів, зокрема, роман «Записки Кирпатого Мефістофеля», перший в українській літературі утопічний роман «Сонячна машина», новели, оповідання для дітей тощо.

Микола Томенко констатував, що все, на що спромоглася сьогодні влада, — це відкриття виставки про діяльність В. Винниченка в приміщенні будинку уряду та виставка картин в Кіровограді, де письменник народився. «Натомість сьогодні увага влади прикута більше до подій і персонажів радянської та російської історії», — сказав він.

«На жаль, історія зі 130-ю річницею з дня народження Володимира Винниченка засвідчує, що нинішня влада ментально є радше радянською, аніж українською», — підсумував М. Томенко.

Водночас заступник Голови Верховної Ради висловив сподівання, що зусиллями наукової і вузівської громадськості Кіровоградщини та за підтримки місцевої влади у вересні в Кіровограді буде відкрито пам’ятник Володимиру Винниченку.

Прес-служба Миколи Томенка.