Учора, напередодні річниці хрещення Русі, Голова Верховної Ради Володимир Литвин узяв участь у подячному молебні на Володимирській гірці. Його відправили спільно московський патріарх Кирило та предстоятель української православної церкви Московського патріархату Митрополит Володимир. У богослужінні молились архієреї РПЦ та УПЦ МП, численне духівництво Київської єпархії, кияни та гості міста. В урочистостях також взяв участь Прем’єр-міністр Микола Азаров, представники уряду, адміністрації Президента та столичної місцевої влади, народні депутати та інші високопосадовці.
У ході молебню патріарх Московський і всієї Русі Кирило звернувся до українців із проханням не нагнітати конфліктної ситуації. «Закликаю усі сторони, втягнуті у політичні, економічні, соціальні, історіософські конфлікти, понизити цей градус кипіння, щоб народ міг знайти спокій і в мирі творити свою свободу». Святійший також наголосив, що молиться за збереження єдності українського народу і подолання розподілу, який, вважає він, виник через політичні прагнення тих чи інших сил.
Водночас біля Українського дому, розташованого неподалік Володимирської гірки, відбулася акція протесту проти приїзду московського патріарха.
На запитання «Голосу України» відповідає архієпископ Харківський і Полтавський Ігор (Ісіченко)
— Як ви оцінюєте приїзд патріарха Кирила: позитивно, негативно? Чи тут не може бути однозначної відповіді?
— Євангеліє навчає нас оцінювати вчинки священнослужителів за їхніми плодами (Мт. 7:16-20). Тож і остаточну оцінку візитові предстоятеля Московської церкви годі дати доти, доки не виявляться його наслідки. Якщо цей візит спричинить у житті спільноти вірних Московського патріархату в Україні утвердження братньої любові, жертовної відданості своєму народові й українській державі, щирості в стосунках, співчуття до болю ближнього, непримиренності до кар’єризму, корупції, пристосовництва, визиску чужої праці, сприятиме її відмежуванню від антиукраїнських політичних сил — тоді цей візит має безперечно позитивне значення. Коли ж унаслідок візиту посилиться взаємне протистояння православних юрисдикцій, зростуть монархічні й імперські настрої в церковному середовищі, коли посилиться політизація й комерціалізація церковного життя, коли бацили комплексу меншовартості й надалі перешкоджатимуть самоідентифікації пастви московського патріарха в Україні — він залишиться тільки одним із прикрих епізодів у драматичній історії російсько-українського політичного протистояння.
Записала Юлія Тужик.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.