Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 3-й тур.

23 липня. «Волинь» — «Кривбас». 0:0. 6 800 глядачів. Рефері — Мосейчук (Чернівці).
«Металіст» — «Динамо». 1:2. 38 600 глядачів. Рефері — Шандор (Львів). Голи: Фініньйо, 45+2 — Шевченко, 55 (п), Гармаш, 65.
24 липня. «Таврія» — «Металург» (Донецьк). 2:1. 4 500 глядачів. Рефері — Швецов (Одеса). Голи: Ковпак, 10, Ідахор, 62 — Мхітарян, 75.
«Арсенал» — «Севастополь». 0:1. 1 360 глядачів. Рефері — Дердо (Іллічівськ). Гол: Худоб’як, 71.
«Іллічівець» — «Дніпро». 1:5. 6 500 глядачів. Рефері — Деревинський (Київ). Голи: Антонов, 43 — Коноплянка, 6, Селезньов, 15, 71, 90+2, Феррейра, 68.
25 липня. «Карпати» — «Металург» (Запоріжжя). 1:0. 6 000 глядачів. Рефері — Лісенчук (Київ). Гол: Федецький, 55. Вилучено Гурулі («Карпати», 90, друге попередження).
«Шахтар» — «Зоря». 1:0. 31 412 глядачів. Рефері — Абдула (Харків). Гол: Чигринський, 87. Вилучено Кучера («Шахтар», 29, фол останньої надії).
«Оболонь» — «Ворскла». 0:1. 4 000 глядачів. Рефері — Головко (Дніпропетровськ). Гол: Сачко, 8.
Абсолютний результат на старті чемпіонату здобув «Дніпро» — три перемоги з трьох! Цього разу він легко і впевнено здолав «Іллічівець», котрий, до речі, в перших двох матчах показав непогану гру. Варто відзначити, що три м’ячі на свій рахунок записав Євген Селезньов.
«Шахтар» ледве не втратив очка, приймаючи луганчан. У середині першого тайму «гірники» залишилися в меншості. Але «Зоря», отримавши чисельну перевагу, не насмілилася грати першим номером, а великими силами оборонялася. Здавалося, матч так і завершиться «сухою» нічиєю. Однак на останніх хвилинах Чигринському, котрий провів перший матч за «Шахтар» після повернення з «Барселони», вдалося влучно пробити головою після подачі кутового.
Варта уваги перемога дебютанта змагань «Севастополя», котрий грамотно і переконливо виступив у столиці проти «Арсенала». В цьому насамперед заслуга тренера кримчан Сергія Шевченка, котрий зумів донести до своїх футболістів ефективний план на поєдинок, налаштувати їх на жорстку і безкомпромісну боротьбу.
Ну, а історичний м’яч у першій звитязі «Севастополя» в Прем’єр-лізі забив Ігор Худоб’як (на знімку внизу), котрий з’явився в кримській команді лише в другій половині минулого сезону. Тим, хто не знає, розповімо, що цей 23-річний центрфорвард таранного типу — вихованець прикарпатського футболу. Він майстер спорту міжнародного класу, бо є дворазовим чемпіоном Всесвітніх універсіад.
Худоб’як — випускник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. У складі вузівської команди «Факел» двічі ставав чемпіоном України серед студентів і призером чемпіонату Європи серед університетів. Виступав за «Прикарпаття». А в сезоні 2005/2006 провів 13 матчів вкупі за динамівський дубль і «Динамо-2». Але тоді для Ігоря, як-то кажуть, не склалося. Сподіватимемося, що він, нарешті, знайшов свою команду.
Але центральним, без усяких перебільшень, був поєдинок у Харкові, де зустрічалися срібний і бронзовий призери попереднього чемпіонату.
Кажуть, що вміння тренера зробити потрібні заміни є показником його професійного рівня. Так от, Валерій Газзаєв діяв рішуче і своєчасно. Дві заміни, зроблені ним, фактично врятували «Динамо» від неприємностей у харківському поєдинку.
У першому таймі гра киян, либонь, не подобалась і їм самим. Їхні опоненти мали значно цікавіший вигляд, діяли швидше, настирливіше, багато й успішно комбінували. Зрештою, перед самою перервою ця ігрова перевага господарів утілилася в матеріальну. Помилився Бетао (взагалі дії оборони «Динамо» — тема окремої розмови), не приборкавши м’яча. Фініньйо скористався тим подарунком, поціливши зліва у дальній нижній кут воріт гостей.
На початку другого тайму стрімка контратака «Динамо» була перервана (воротар Жданков порушив правила проти Зозулі). Варто зазначити, що перед цим тяжкої травми зазнав основний воротар Горяїнов (ушкодження ахілла) і це тепер неабияка проблема для харків’ян. Шевченко не дав жодних шансів Жданкову, котрий ще не встиг як слід розігрітися.
Той епізод украй негативно вплинув на гру харків’ян. Вони практично зупинилися. Натомість «Динамо», в складі якого з’явилися Бертольйо і Мілевський, почало, що називається, душити суперника за горло. І вже до кінця зустрічі того тиску не послабляло. А на 65-й хвилині фатально помилився Папа Гуйє, котрий явно в поганій формі. Він на рівному місці віддав м`яча Гармашеві (на знімку вгорі), котрий майстерно виконав удар. «Металіст» спробував чинити спротив. Але поступово ті потуги вщухли, бо нічого в господарів не виходило...
— Звичайно, прикро програвати таку зустріч, — сказав Мирон Маркевич. — Тим більше, не було навіть натяку, що ми можемо поступитися. Але, як-то кажуть, стався нещасний випадок. Спочатку Горяїнов травмувався, потім — Шелаєв і попросив заміну. І Гав’єр попросив те саме, він тільки два дні тут. Футболісти, які не пройшли збори, на жаль, діють не найкращим чином. Папа — взагалі без коментарів. Він зробив усе, щоб «Динамо» виграло. Джексон — відчувається, що пропустив багато. Звідси й результат. Я вітаю «Динамо» з перемогою. Але, принаймні, ми не повинні були програвати. Але це футбол.
* * *
Як стало відомо, 17-річний воротар запорізького «Металурга» Максим Коваль перейшов до київського «Динамо».
Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО і Павла КУБАНОВА.