Тренінг, спрямований на формування негативного ставлення до паління серед молоді, провели Донецька обласна бібліотека для юнацтва, громадська організація Асоціація «Інфокультура» та донецький корпункт газети «Голос України». Запропонована тема викликала жвавий інтерес в учасників — донецьких школярів та воїнів строкової служби. Команди успішно впоралися із завданням — створити соціальну рекламу, спрямовану на подолання шкідливої звички. «Натхнення» забезпечив і виступ самодіяльного театру «Альонушка», який має в репертуарі кілька вистав про здоровий спосіб життя.
Напередодні тренінгу волонтери громадської організації та слухачі Всеукраїнської школи журналістського мистецтва «Голос молоді» провели анонімне анкетування 80 учнів 9—11 класів обласного центру. З’ясувалося, що приблизно третина опитаних підлітків курять цигарки (40 відсотків хлопців та 28 відсотків дівчат). Причому близько чверті старшокласників курять щоденно, 10 відсотків — рідко, решта — на свята. Невелика група підлітків, яка щоденно споживає від однієї-двох до трьох-п’яти цигарок, на запитання «Чи палите ви?» відповідає негативно. Мовляв, одна-дві цигарки на день — не проблема. Але якщо врахувати й цю групу школярів, частка старшокласників, які курять, зростає до 49 відсотків. Тобто кожен другий підліток має в кишені чи портфелі цигарки.
Фахівці кажуть, що щоденне паління від 10 до 20 й більше цигарок свідчить про сформовану тютюнову залежність. Що вимагає уваги педагогів, медиків та батьків. Більшість юних тютюноманів (40 процентів) — курять у компанії ровесників, ще 20% — при незнайомцях, стільки ж — на самоті. Тривожить те, що 7,5 відсотка опитаних заявили, що палять у присутності батьків.
Під час тренінгу старшокласники та військовослужбовці говорили про негативний вплив куріння на здоров’я. Дослідження свідчать: хоча дві третини підлітків і знають про негативний вплив тютюнового диму на організм дитини, понад третина школярів не пов’язує куріння із погіршенням фізичного розвитку, із невдачами в навчанні. Тому молоді активісти намагаються донести до ровесників інформацію про шкоду куріння та агітують за звільнення громадських місць від тютюнового диму.
Ліна КУЩ, Ірина ОЛЬШАНСЬКА.