Хоча сумське небо і чисте від грозових хмар, немов невинне немовля, Сумщина в очікуванні передвиборних буревіїв і штормів, якими вже запахло у повітрі. Причому кожна політична сила діє за давно апробованою тактикою: влада — тихою сапою, опозиція — вголос.
Хмари згущаються...
Політичні пристрасті в регіоні спочатку вирували навколо прес-конференції екс-заступника колишнього очільника Сумської облдержадміністрації Олега Медуниці та голови роменської районної ради Олексія Біловола. Один із них «зацікавив» журналістів заявою про наявність у нього конфіденційної інформації (буцімто отриманої безпосередньо від працівника прокуратури) про затримання правоохоронцями міського голови Сум Геннадія Мінаєва з метою недопущення його до участі в осінніх виборах до органів місцевого самоврядування. 12 липня Геннадія Мінаєва і справді викликали до прокуратури. Але чи то інформація про затримання була недостовірною, чи то правоохоронці, щоб не розпалювати зайвих пристрастей, дали задній хід, — чиновник перебуває на волі. Категорично спростував інформацію про порушення кримінальної справи проти міського голови і обласний прокурор Сергій Ленський. У коментарі одному з місцевих тижневиків він підкреслив, що Мінаєва не допитували, а... опитували стосовно фактів закупівлі дитячого харчування для шкіл і дошкільних закладів. За словами прокурора, розмови про будь-яке політичне підґрунтя у цій справі викликають тільки здивування, тим більше що міський голова дав згоду на співпрацю зі слідством.
Інший фігурант прес-конференції заінтригував розповіддю про начебто владний тиск керівників Роменської райдержадміністрації на голів сільських і селищних рад, які ігнорують наказ про «ходіння єдиним політичним строєм». Перед аудиторією було озвучено аудіозапис виступу голови тамтешньої райадміністрації Віктора Сірика. Наведу деякі цитати з цього виступу: «...Головна проблема — небажання декого з голів достойно працювати.... Чому в державних установах висять портрети недіючої влади?!.. Я колись вам уже казав: «Якщо не встигнете забігти на останню сходинку поїзда, який вже йде на повній скорості, то буде важко комусь пояснити, чому ви так працюєте... Я по-доброму, нормально хочу з вами спілкуватись. Але є межа, до якої я можу допустити наші стосунки. Після цієї межі можу прийняти такі непопулярні рішення, яких повернуть назад неможливо... А у вас у кожного сім’я, діти... і я, чомусь, ці речі розумію... Сьогодні народ вимагає наведення порядку... І ми наведемо порядок. Тому портрети забирайте додому і впрягайтесь у воза. Бо вагон останній, і на ступєньку всі не влізуть... От Іван Іванович первий розкаже, скільки йому «нащьолкала» КРУ... Тож не заставляйте мене переступати «черту», за якою я вже нічого не зможу зробити...».
«Тронний спіч», який завдяки Інтернету вже за кілька годин став надбанням усього регіону, викликав бурю емоцій і обурення як серед політичних опонентів регіоналів, так і пересічних сумчан. Проаналізувавши ситуацію, абсолютна більшість мешканців області дійшла думки: аби виграти майбутні вибори, обласна влада нишком починає запускати свою безвідмовну зброю — наявний адмінресурс.
Не встигла влягтися перша буря, як у регіоні розгулявся справжній політичний торнадо, викликаний зверненням головного сумського бютівця Геннадія Дорошенка до голови Сумської ОДА Юрія Чмиря з вимогою «припинити тиск на представників місцевого самоврядування і забезпечити виборчий процес на демократичному рівні». У зверненні Геннадій Дорошенко відверто заявляє про плани влади фальсифікувати місцеві вибори 31 жовтня за допомогою підкупу і шантажу, про те, що нинішня влада під усіляким приводом скликає в районах наради голів сільських і селищних рад, яким висуває ультиматум: або вступ до Партії регіонів, або заборона на участь у місцевих виборах...
...схоже, буде справжня моква
І справді. Інформацією про перехід колишніх політичних опозиціонерів під «рідне крило» регіоналів рясніють сторінки регіональних інтернет-сайтів та громадсько-політичних тижневиків Сумщини. Так, сумська «Панорама», зокрема, повідомляє читачів про раптовий перехід сільського голови села Угроїди Краснопільського району, колишнього члена Української народної партії Івана Перерви, переможця на недавніх дострокових виборах в органи місцевого самоврядування, під партійні знамена партії влади. Свій перехід голова пояснив так: змінив свої політичні кольори, щоб... не підставляти під удар усю громаду.
Майже одночасно з угроїдським колегою змінив біло-сердешний (бютівський) партійний колір на блакитний і сільський голова села Червона Слобода Недригайлівського району Григорій Седницький.
«Це лише початок. Блакитний коток зрушив із місця», — коментує ситуацію на сайті «sumynews» один із відомих сумських політологів. «Коток зрушив, але у нього незабаром закінчиться пальне. Тож за новим знову потрібно буде йти до народу, а народ більше не заправлятиме», — переконані члени Сумського студентського активу вузів.
Одному з політичних опонентів, наприклад, «дружньо» порекомендували, мовляв, якщо хоче залишитися в номенклатурній обоймі, необхідно змінювати партійну орієнтацію. І таких прикладів «ненав’язливо-сердешного» спілкування вже важко полічити.
Тим часом керівник Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь на одній з останніх прес-конференцій запевнив журналістів, що під час виборчої кампанії обласна влада не використовуватиме адмінресурсу.
Хотілося б вірити, але від правди життя не сховатися. Уже «наклали головами» очільники Лебединської і Шосткинської райдержадміністрацій — Лілія Прокопова і Олександр Федоренко. За офіційною версію, пішли у відставку за станом здоров’я (зважте, ледь не смертельні болячки одночасно напали на щойно призначених керівників), за опозиційною версією — провалили в очолюваних районах дочасні червневі вибори до тамтешніх органів самоврядування. Тобто не виправдали довіри. Тож більшість місцевих соціологів і політологів дійшли одного-єдиного висновку: події, що відбуваються на політичній арені регіону, засвідчують — це лише передвісники справжніх політичних громовиць, які розпочнуться зі стартом виборчих перегонів...
 
Сумська область.