На розширеному засіданні колегії Закарпатської облдержадміністрації, повідомили «Голосу України» в прес-службі ОДА, розглядали питання боротьби із злочинністю, заходи з енергозбереження, стан виконавської дисципліни в структурних підрозділах облдержадміністрації, райдержадміністрацій та міськвиконкомів.

Керував роботою колегії голова облдержадміністрації Олександр Ледида.
Рівень злочинності — один з найнижчих у державі
Характеризуючи стан правопорядку, боротьби зі злочинністю за перше півріччя, було констатовано: на Закарпатті на 10 тисяч населення скоєно 29 злочинів, тоді як в середньому по країні — 55. Водночас кількість зареєстрованих злочинів збільшилася на чверть. Майже втричі зросла кількість крадіжок. Одна з причин — у змінах законодавства. Нині кримінальна відповідальність настає, якщо вартість вкраденого сягає більш як 87 гривень, хоча раніше було 907.
З початку року в нас поменшало вбивств, грабежів, викрадень автотранспорту. У галузі земельних відносин виявлено 72 злочини, пов’язаних із приватизацією земельних ділянок і майна. Істотно — на 42 відсотки — зросла злочинність серед неповнолітніх. Майже на 40 відсотків зменшилася кількість затриманих нелегальних мігрантів. Поліпшилася ситуація на дорогах області. За півріччя на автошляхах зафіксовано зниження на 10 відсотків дорожньо-транспортних пригод. Загалом працівниками ДАІ накладено штрафів на суму 11 млн. 158 тисяч гривень.
Вирішено активізувати роботу з профілактики та запобігання правопорушень цією категорією населення.
Область почала споживати менше газу і шукати альтернативні джерела
Протягом останніх чотирьох років спостерігається тенденція до скорочення споживання блакитного палива — з 829 мільйонів метрів кубічних у 2005-му до 700 у 2009 році. В структурі споживання природного газу спостерігається тенденція до збільшення його використання населенням. Так, нині 76 відсотків загального обсягу споживають мешканці краю, 7,5 — промислове виробництво, 4,5 — використовують бюджетні установи і 4 відсотки — підприємства теплокомуненерго. Частина виробників перейшла на альтернативне паливо — відходи деревини, що дає змогу щорічно економити понад 20 мільйонів метрів кубічних газу.
Зазначалося, що з переходом бюджетних установ і населення на автономне опалення, практично припинили існування потужні котельні в усіх містах області, за винятком Ужгорода та Мукачевого.
В енергетичному секторі проводяться роботи із зменшення втрат енергоносіїв під час їхнього транспортування. Протягом півріччя ВАТ «Закарпаттяобленерго» у ремонт і будівництво мереж вклало 32 мільйони гривень. При цьому особлива увага приділяється стану оновлення мереж у гірських районах.
Перспективним для Закарпаття є розвиток гідроенергетики. Нині в області реалізується проект спорудження каскаду із чотирьох ГЕС на річці Тересва потужністю 4,8 мВт.
Щодо енергозбереження в бюджетній сфері, то більша частина установ переведена на автономне опалення. Як повідомив начальник управління освіти та науки Михайло Мотильчак, у 2009—2010 роках 13 навчальних закладів перейшли на «автономку», у 84 замінено майже три тисячі вікон та дві сотні дверей. Роман Шніцер, начальник управління охорони здоров’я, зауважив, що завдяки реалізації заходів з енергозбереження минулоріч у галузі вдалося заощадити понад 4 мільйони гривень. Рівень витрат на енергоносії за останні 5 років зменшився з 28 до 7 відсотків від загального фінансування галузі.
Питання енергозбереження голова обл-держадміністрації Олександр Ледида вважає одним з найактуальніших.
— Область має значний ресурс для використання альтернативних джерел енергії. Насамперед — відходів деревообробної галузі. Перспективним є і потенціал річок краю, адже можемо виробляти набагато більше енергії, ніж споживаємо, — відзначив керівник краю. — В гірських районах області необхідно розглянути можливість використання для опалення електроенергії, при цьому необхідно паралельно проводити роботу із встановлення спеціальних лічильників, які оптимізують затрати.
Виконавська дисципліна має бути на висоті
Стан виконавської дисципліни у структурних підрозділах облдержадміністрації, райдержадміністрацій та міськвиконкомів за перше півріччя цього року аналізував заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Володимир Закурений. За цей період обласною адміністрацією отримано 4345 вхідних документів. Забезпечено виконання 20 доручень та листів Президента України, якими визначено 83 контрольні завдання. На виконання законів, актів і доручень глави держави, Кабміну видано 106 розпоряджень, дано 17 доручень голови облдержадміністрації та його заступників; забезпечено контроль та реалізацію вимог 271 розпорядження та 98 доручень голови облдержадміністрації.
На тлі збільшення кількості документів, що підлягають контролю, спостерігається тенденція до зменшення кількості несвоєчасно виконаних рішень. Однак мають місце окремі факти несвоєчасного та неповного виконання контрольних документів. Недоліки допущено Іршавською, Перечинською, Рахівською, Свалявською РДА та Ужгородським і Хустським міськвиконкомами. Головам райдержадміністрацій та міськвиконкомів рекомендовано проаналізувати стан виконавської дисципліни і вжити додаткових заходів щодо її зміцнення.
Хоча минуло й не так багато часу після формування нової вертикалі влади, але цього  цілком достатньо, щоб проявити відповідальність та професіоналізм. За словами голови облдержадміністрації Олександра Ледиди, наступного разу розмова на колегії буде жорсткішою — керівники районів звітуватимуть про конкретну роботу. Адже завдання, які ставить Президент України Віктор Янукович, вимагають адекватної реакції влади на місцях, яка має щоденно перейматися турботами і проблемами громадян.
На колегії окреслено пріоритети в роботі: залучення інвестицій, створення нових робочих місць, постійне наповнення бюджетів — зокрема, місцевих; оптимізація видатків із скарбниці.
 
Ужгород.