Остання сесія Полтавської міської ради відкрилася ще два тижні тому, проте її ніяк не вдавалося закрити. А все через скандал, який виник довкола продажу центрального продовольчого ринку — точніше, земельної ділянки під ним. На попередньому засіданні частина депутатів (здебільшого з другої за чисельністю фракції — Партії регіонів) виступила проти такого рішення, мотивуючи це тим, що, мовляв, ціна питання явно занижена. Тим паче, що міський голова Андрій Матковський наполягав тоді на «пакетному» розгляді усіх питань щодо продажу земельних ділянок. Зрештою, питання й справді відклали та навіть створили тимчасову депутатську комісію, яка й мала вивчити всі «за» і «проти».
Протягом цього часу продовження сесії кілька разів відкладалося, але, зрештою, рішення щодо продажу «ринкової» земельної ділянки таки ухвалили. Таким чином відтепер, сплативши 8,5 мільйона гривень, на одній з «найапетитніших» ділянок у самісінькому центрі міста господарюватиме споживче товариство «Міськкоопринкторг», про яке в місті мало хто досі й чув, однак ні для кого не секрет, що власником його є доволі впливова не лише в Полтаві людина.
Однак після ухвалення цього рішення більшості депутатів довелося залишати приміщення міськради через чорний хід, адже біля головного ще до початку сесії зібралися підприємці з центрального ринку, які протестували проти продажу землі. Вони приходять сюди не вперше, однак цього разу заходи безпеки були безпрецедентними. Наприклад, щоб не допустити людей до міськради, в день сесії почали лагодити фасад, тож головні двері було зачинено, а біля бокових — на вулицю та в самому вестибюлі — міліціонерів було чи не більше, ніж пікетувальників. Тому через центральний вхід здебільшого виходили лише ті депутати, які голосували проти ухваленого рішення, але саме їм довелося вислухати все, що підприємці думають про владу.
— Нам не раз обіцяли, що ринок залишиться в комунальній власності, навіть спеціальний меморандум підписували, — свідчить підприємець Любов Орлова, — однак нашою думкою влада знехтувала. Тепер доля кожного з нас знову висить на волосинці, адже невідомо, що планує робити на цій території новий власник. До того ж незрозуміло: навіщо продавати цю землю, якщо вона приносить постійний прибуток у вигляді плати за оренду? Навіщо різати курку, яка несе золоті яйця? І це при тому, що ціну ми вважаємо заниженою...
У керівників міста своя правда: мовляв, житлово-комунальна сфера напередодні осінньо-зимового періоду страждає від браку коштів на реконструкцію житлового фонду, тому ці гроші підуть на користь самим полтавцям. Адже продаж усіх земельних ділянок (в тому числі й території ринку), ухвалений останньою сесією, поповнить міський бюджет на 20 мільйонів гривень, а це дозволить відремонтувати щонайменше 100 будинків.
Однак скептики в цій поспішності вбачають і політичний підтекст, адже незабаром місцеві вибори, і міському голові та його команді, як ніколи, потрібні кошти, щоб до жовтня місяця мінімально знизити нарікання полтавців на незадовільний стан житлового фонду та комунального господарства загалом. Весь цей час влада декларує лозунг «Полтава — місто, в якому хочеться жити».
На знімку: підприємці в розпачі: «Що з нами буде далі?».