Спрощена система оподаткування, обліку та звітності в 1998—2010 роках допомогла виведенню ювелірного виробництва й торгівлі з «тіні» та позитивно вплинула на розвиток цього сектору економіки. Сьогодні ювеліри просять підтримати розвиток малого підприємництва, інакше 40 тисяч унікальних фахівців будуть змушені займатися улюбленою справою за кордоном — як це вже було в 1994—1998 роках. Президент Союзу ювелірів Дмитро Видолоб ділиться своїм баченням Податкового кодексу:
Проект під номером 6509, що готується до другого читання, потребує дуже серйозного доопрацювання. Це розуміють і парламент, і Президент, і уряд. На цьому наполягають бізнес-асоціації та громадське об’єднання підприємців. Звісно, нікого на сьогодні не влаштовує механізм реформування спрощеної системи оподаткування, при якому вона втрачає будь-який сенс для бізнесу. Ніхто не згодний з тим, щоб для всіх без винятку категорій малого бізнесу ввести обов’язкове застосування касових апаратів. Ніхто не сприйме адекватно й спокійно обмеження кола підприємців, які можуть працювати на єдиному податку.
Ми пропонуємо зовсім інший шлях: збереження нинішнього механізму адміністрування єдиного податку. Однак, потрібна диференціація ставок єдиного податку. По-перше, по регіонах, по-друге, по галузях і видах діяльності. Так, наприклад, ювелір із районного центру Харкова на відміну від київського не може платити 1,5 тисячі податку. Але він міг би заплатити 500—600 гривень. З іншого боку, столичний підприємець, який торгує молокопродуктами, не може заплатити 1,5 тисячі. Я вже мовчу про підприємця з якогось райцентру. Потрібна певна диференціація, оскільки регіони України розвиваються по-різному.
Позиція підприємців проста й прозора: ми не хочемо платити менші податки, ми хочемо платити простіше. Ми хочемо платити податки, а не штрафи і тим паче хабарі.
Звичайно, позитив в урядовому проекті Податкового кодексу є, але його небагато. Це має бути цільний документ, що не відсилає до інших норм законодавства. Влада повинна вирішити питання адміністрування податків і оподаткувань.
Записала Наталя Давіч.