Владі потрібно домогтися того, щоб здоровий спосіб життя став невід’ємною частиною менталітету наших дітей, модним трендом у молодіжному середовищі. 
Про це заявила в інтерв’ю «Голосу України» голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва. «Це має бути покладено в основу цілісної концепції зміцнення здоров’я нашого підростаючого покоління», — зазначила вона.
На жаль, загальний рівень захворюваності дітей щорік зростає. Кількість практично здорових школярів становить лише 52%, 19% — уже мають відхилення в стані здоров’я, а 29% — із хронічними захворюваннями.
«З початку 90-х років захворюваність органів дихання збільшилася на 29%, шкіри й підшкірної клітковини — на 24%, органів травлення — на 46,5%, хвороб ендокринної системи та органів травлення — майже втричі. Зросла кількість анемій, у тому числі залізодефіцитних, — удвічі, ожиріння — на 32%», — констатувала Тетяна Бахтеєва. Типовою «шкільною» проблемою є патологія зору — практично кожен двадцятий молодий українець страждає на очні хвороби. Крім того, за її словами, щорік у середньому на 4% збільшується кількість уперше виявлених випадків онкологічних захворювань і захворювань нервової системи, на 1,5% — хвороб крові; на 3% — частота травм і отруєнь.
«Така ситуація вимагає від нас не просто підвищеної уваги, а невідкладних заходів», — зазначила глава комітету.
Крім того, за її словами, збільшилася кількість дітей з низьким рівнем психофізичного розвитку, знизилася розумова працездатність учнів. «Не більш як 10% дітей можуть сьогодні в повному обсязі справлятися зі шкільними вимогами», — наголосила 
Т. Бахтеєва. Серед старшокласників, які мають хронічні хвороби, майже втричі частіше, ніж серед здорових, виявляється соціально-психологічна дезадаптація. Щорічно 30% юнаків 17-річного віку визнаються непридатними до військової служби.
Занепокоєність у профільному комітеті спричиняє і наростаюча нестача лікарів-педіатрів. Так, у середньому загальна укомплектованість штатних посад лікарями-педіатрами становить 70—80% від необхідної. Причому майже третина працюючих — пенсіонери.
«Але незважаючи на скорочення кількості фахівців, в останні роки завдяки самовідданій — інакше не скажеш — роботі дитячих лікарів усе-таки вдалося домогтися поліпшення окремих показників здоров’я дитячого населення», — зазначила Т. Бахтеєва. Вона нагадала, що комітет рекомендував уряду розробити нову державну програму «Здорове дитинство», передбачивши комплексне вирішення основних проблем.