Київська обласна партійна організація ВО «Батьківщина» через рішення Печерського районного суду Києва може бути усунена від виборчих перегонів-2010 до місцевих органів влади. Про це вчора на прес-конференції заявив народний депутат України, голова Київської обласної парторганізації ВО «Батьківщина» Костянтин Бондарєв.

Історія конфлікту така. 26 червня на обласній партконференції «Батьківщини» було переобрано керівництво осередку, і головою обрано К. Бондарєва. Однак попередній голова Київської обласної парторганізації Володимир Майбоженко оскаржив у Печерському райсуді Києва своє виключення з партійних лав «Батьківщини» та припинення своїх повноважень як голови партосередку. 13 липня Печерський райсуд прийняв до розгляду скаргу В. Майбоженка, призначивши розгляд цього питання на 2 серпня, а також як запобіжний захід заборонив усім підрозділам обласного управління юстиції вносити зміни до реєстраційних документів обласного партосередку «Батьківщини», в тому числі й щодо зміни партійного керівництва. Тоді як за законом партія має повідомити Мін’юст про будь-які зміни в партійній структурі. За словами К. Бондарєва, на підставі цього позову обласну організацію «Батьківщини», яка налічує понад 20 тисяч членів, можуть не допустити до участі в місцевих виборах.
Народний депутат назвав «безпрецедентним», коли суд виносить ухвалу, якою втручається у внутрішньопартійну діяльність. Однак на початку липня той самий Печерський райсуд столиці і той самий суддя Сергій Вовк виніс аналогічну ухвалу і стосовно львівського обласного партосередку «Батьківщини». На думку К. Бондарєва, реалізовується сценарій недопущення «Батьківщини» як основного конкурента Партії регіонів на місцевих виборах: спочатку було прийнято зміни до виборчого закону, які заборонили участь у місцевих виборах блоків, партій, а потім партію намагаються не допустити до виборів через рішення суду. 
Київська обласна організація «Батьківщини» звернулася з відкритим зверненням до Президента Віктора Януковича, в якому вимагає від глави держави заборонити втручання Печерського райсуду Києва у внутрішні справи політичної партії «Батьківщина», не перешкоджати реєстрації змін керівного складу київського обласного осередку «Батьківщини» в обласному управлінні юстиції, зупинити правове і судове свавілля.