Після того, як у північних районах Рівненщини знайшли запаси бурштину, сюди ринули нелегальні старателі. Вони залишають після себе ось такі місячні пейзажі. Причому український бурштин нелегально переправляється у Польщу та інші держави — за неофіційними даними, щороку близько двадцяти тонн.

Народний депутат України Микола Шершун, який добре обізнаний з цією проблемою, вважає, що нелегальному видобутку бурштину може покласти край лише прийняття відповідного закону, одним із співавторів якого він є.
— Такий законопроект пройшов перше читання у Верховній Раді, слухання у другому читанні у Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, — розповідає народний депутат. — Прийняття цього закону зняло би проблему нелегального видобутку бурштину на Поліссі й спрямувало б його у цивілізоване русло, від чого зиск мали б і люди, і держава. Перші — отримали б роботу, легальний бізнес, а держава — надходження до бюджету.
Головні акценти запропонованого законопроекту полягають у тому, щоб вилучити бурштин із категорії «коштовного каміння органогенного утворення» та включити його до переліку «сировина переробна». Це дозволить (і про це свідчить досвід Польщі, Росії, прибалтійських країн) проводити безліцензійну скупку бурштину в населення, створити ринок каменю в Україні з вільним його обігом, зупинити масовий відтік «сонячного каменю» за межі країни, значно розширити мережу реалізації виробів з бурштину та створити можливості для збільшення їх виробництва. Другий акцент законопроекту — дозволити створення старательських артілей з видобутку бурштину як юридичними, так і фізичними особами.
— Миколо Харитоновичу, наскільки я зрозуміла, бажаючі створюють артілі, беруть в оренду ділянки, які самі ж охороняють, відповідають за техніку безпеки (це дуже важливо, бо нелегальні старателі часто залучають до цих робіт дітей і підлітків, чим наражають їх на небезпеку), а також проводять рекультивацію ділянок, коли запаси бурштину на них вичерпались?
— Саме так. Дуже важливо, що за такої цивілізованої організації видобутку бурштину не страждатиме природа й не буде таких місячних пейзажів, які ви показували на знімках і які я бачив на Поліссі, — каже Микола Шершун. — До того ж функціонуватимуть пункти скупки видобутого бурштину, і він не потраплятиме за кордон, як це зараз, на жаль, спостерігається. Тобто, прийняття згаданого законопроекту перерве ланцюг контрабанди бурштину за кордон. У людей просто відпаде потреба ризикувати. Тим часом і держава буде не в накладі.
Одне слово, законопроект, який приведе у цивілізоване русло видобуток поліського бурштину, розроблений, поданий у Верховну Раду. А те, чи отримає країна новий якісний закон з цього питання, залежить від політичної волі народних депутатів.
 
Рівне.