На Тернопільщині зібрано 15 відсотків зернових. Урожайність нижча, ніж торік: 29 центнерів з гектара проти 32,3 на відповідний період минулого року. Хоча є райони, де ці показники вищі. Скажімо, у Бучацькому вже зібрали 24 відсотки зернових при середній врожайності 36,3, а ось у приміському Тернопільському — лише 6 відсотків. Заради справедливості варто зазначити, що «погоду» в кращих районах Тернопільської області роблять здебільшого одне-два сильних господарства. Менша не лише кількість зібраного, а й нижчі якісні параметри.
Спричинили до низького врожаю на Тернопільщині сильні дощі, які тривали в області майже два місяці, а потім — рекордна спека. Деякі господарства досі збирають озимий ячмінь, великі втрати гороху. Значна диференціація у заготівлі насіннєвого матеріалу. Якщо загалом по області є його 10 відсотків, то у Заліщицькому, Зборівському, Козівському, Підволочиському, Чортківському районах —нуль. Між тим, насіннєве зерно матиме великий попит.
Область має змогу повністю забезпечити себе якісним насінням та ще й іншим продати,  наголошує перший заступник голови ОДА Василь Коломийчук. Тут діє потужний насіннєвий завод ТОВ «Бучачагрохлібпром», який продає насіннєвий матеріал не лише в Україні, а й до Європи. Зрештою, вже нині відчувається ажіотаж серед трейдерів, спричинений недобором хліба як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках. Ті, хто вчасно збере врожай і матиме де його зберегти, будуть у виграші.
Тернопільська область.