Європейський банк реконструкції і розвитку поліпшив прогноз зростання ВВП України в 2011 році на 0,1%, до 4,1%. Про це сказано в повідомленні банку. Водночас банк вирішив зберегти прогноз зростання ВВП нашої країни цього року на колишньому рівні — 4%. Тим часом нині зовнішній держборг України становить 27,2 млрд. доларів. Після одержання чергових 15 млрд. доларів від МВФ ця сума збільшиться до 42 млрд. доларів (майже 900 доларів у перерахунку на кожного українця). Це дало підстави віце-прем’єру України Сергію Тігіпку сказати в четвер, що зовнішній борг України до 2011 року може сягнути 40% ВВП. Наскільки критично це для економіки України?
«Я не думаю, що сьогодні можна вести розмову про дефолт України», — вважає президент українського Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло. За його словами, у тому, що обсяг державного боргу України може досягти 40 відсотків ВВП, «немає нічого катастрофічного»: «Насамперед постає питання про структуру цієї заборгованості: довгі гроші або короткі. А по-друге, наявність джерела їхнього обслуговування і повернення. Структура боргу з точки зору вартості непогана: МВФ дає гроші під невисокий відсоток і на відносно тривалий період. І тут особливих проблем я не бачу. Однак, на жаль, я повинен констатувати, що збільшення заборгованості поки що не формує умов, щоб потім ці борги можна було успішно повертати. Інакше кажучи, ці гроші підуть на поточне споживання, а не на програми розвитку. Це одна із ключових проблем сьогоднішнього збільшення української зовнішньої заборгованості. І, думаю, саме над цим треба працювати українському уряду. Тобто якщо ми говоримо про запозичення грошей, то потрібно говорити й про те, наскільки вони забезпечують економічне зростання, щоб унаслідок нього можна було їх повертати».
Як заявив експерт, у США зовнішній борг десь адекватний українському, якщо не перевищує його. У Німеччині приблизно відсотків 80 від ВВП. «Це нормальна практика для багатьох, навіть для розвинених країн, коли їхній зовнішній борг має стосовно ВВП дуже великий розмір», — наголосив Ярослав Жаліло. На думку аналітика, схильність України до запозичення поступово зменшуватиметься, однак усе залежить від того, наскільки швидко буде подолано кризу: «Різке наростання заборгованості я пов’язую із кризовим періодом, коли всі гроші йшли на фінансування дефіциту бюджету, якщо ситуація зміниться, то гроші підуть на обслуговування і повернення попередньої заборгованості».
Нагадаємо, сукупний державний прямий і гарантований борг України до червня 2010 року, за даними Мінфіну, досяг 40,863 млрд. доларів. До початку червня 61,6 відсотка сукупної суми держборгу було сформовано зовнішніми запозиченнями. Очікується, що Міжнародний валютний фонд 28 липня ухвалить позитивне рішення про виділення Україні нових позик за новою кредитною програмою. Крім того, уряд України планує почати переговори з Європейським Союзом про виділення до кінця року 610 млн. євро для покриття дефіциту держбюджету, які мають виділятися за двома програмами. А ще Україна сподівається на одержання коштів за двома програмами від Світового банку загальним обсягом 800 млн. доларів, які також передбачається використовувати для фінансування дефіциту держбюджету.