Схоже, неправі були ті, хто вважав, що літні канікули не подарують політичних сенсацій. Тиждень, що минає, яскраво окреслив ті проблеми, з якими зіткнеться влада на початку вересня.

Хай як дивно, заспівувачем виступила Генеральна прокуратура. Спочатку керівник групи, яка веде слідство у справі Георгія Гонгадзе, Сергій Харченко на зустрічі з «Репортерами без кордонів» пообіцяв, що Олексій Пукач, якого звинувачують в убивстві нашого колеги, постане перед судом наприкінці року. І додав, що разом з ним на лаву підсудних потрапить і «дехто з високопосадовців». Щоправда, Генеральний прокурор Олександр Медведько на прес-конференції фактично спростував слова підлеглого. Він заявив: поки що в убивстві Георгія Гонгадзе звинувачують лише Олексія Пукача. Однак видання, яке пов’язують із впливовим олігархом з Партії регіонів Рінатом Ахметовим, посилаючись на власні джерела у правоохоронних органах, повідомило, що були проведені очні ставки Олексія Пукача з високопоставленими посадовцями, на яких відкрилося багато страшних речей. Одначе цими днями колишні працівники цього видання в інтернет-газеті «Українська правда» заявили, що чимало інформації, висмоктаної з пальця, дописує у статті журналістів головний редактор видання. Тобто змусили засумніватись у правдивості слів джерела інформації газети.

Завирували пристрасті і в уряді. Спершу на засіданні Кабінету Міністрів прем’єр Микола Азаров попередив міністра освіти Дмитра Табачника про погано організовану вступну кампанію у вищі навчальні заклади. А потім міністр обурився тим, що з його підпорядкування забирають деякі вузи.

Але це були лише квіточки. Віце-прем’єр Борис Колесніков у Донецьку днями заявив, що такої кількості чиновників в уряді не потрібно. Оскільки, за його словами, паперова тяганина всі благі наміри топить у піску. На його думку, навіть за часів, коли держава володіла засобами виробництва, було менше тяганини, ніж зараз.

Його думку в ефірі одного з телеканалів продовжив інший віце-прем’єр Сергій Тігіпко, який відповідає за проведення економічних реформ. Він стверджує, що для їх проведення у нинішньої політичної влади бракує волі, а ще — молодих освічених людей. З огляду на майбутні місцеві вибори ця заява видається своєрідною фрондою. І не лише стосовно керівника Кабінету Міністрів...

Це дало підстави політологам заявити, що восени відбудеться зміна Прем’єр-міністра. Цю тезу підтримав і заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, який вважає, що Микола Азаров вичерпав свій потенціал. Майбутні урядові рокіровки чимало аналітиків пов’язують з прагненням команди Президента відмінити політичну реформу 2004 року і повернути главі держави ті повноваження, які мав у часи своєї каденції Леонід Кучма.

Власне, у ці спекотні дні можна лише повторити слова поета: «Нам спокій тільки сниться». І спрогнозувати: головні сенсації очікують нас з настанням нового політичного сезону.