Голова Верховної Ради Володимир Гройсман і голова Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) Джанні Букіккіо  (на знімку) вчора обговорили питання співпраці із внесення змін до нашої Конституції та нового виборчого законодавства. Вітаючи гостей на початку зустрічі, глава парламенту подякував за підтримку України, зокрема, у питанні її територіальної цілісності та прагнення до утвердження верховенства права.

«Сьогодні маємо зовнішню агресію, яка впливає на всі процеси в державі. Водночас є низка внутрішніх проблем і завдань, які потрібно вирішити», — сказав він, додавши: «Є важливий шлях, який треба пройти швидко, і допомога Венеціанської комісії дозволить уникнути помилок».

Водночас, пан Дж. Букіккіо високо оцінив рішення Президента про створення конституційної комісії і висловив побажання, щоб у її роботі було широке представництво політичних сил та експертних кіл. Він зазначив: «Венеціанська комісія також може бути представлена у ній, адже усі конституційні проблеми ми опрацьовуємо з українською владою давно».

Голова Верховної Ради нагадав: конституційні зміни мають відбутися до осені з тим, аби місцеві вибори проводилися на новій основі, з новими повноваженнями органів місцевої влади, з урахуванням децентралізації. «Це дозволить побудувати хорошу архітектуру державного управління», — зазначив він.

Джанні Букіккіо наголосив на важливості якомога скорішого проведення судової реформи та реформи з децентралізації влади. «Хороший закон з децентралізації влади надішле сигнал міжнародним інституціям, що в Україні здійснюються правильні кроки», — сказав він. Сторони також обговорили питання внесення змін до закону про очищення влади.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.