Ми спроможні захистити самі себе. Нам необхідна сучасна високотехнологічна зброя. Нам потрібно зберігати спокій, холоднокровність, зміцнювати нашу єдність і міжнародну солідарність, заявив Президент України Петро Порошенко на екстреному засіданні Ради національної безпеки і оборони 28 серпня. Це засідання було скликано главою держави — Верховним головнокомандувачем у зв’язку з погіршенням ситуації на сході країни й вторгненням регулярних військ РФ на нашу територію. На ньому обговорювали чіткий план дій на найближчий час.
За словами Президента, хід АТО не залишав сумнівів у тому, що вона мала швидко завершитися, а відновлення життєдіяльності визволених міст, сіл і селищ давало надію на те, що ми виграємо боротьбу не тільки в бойових порядках, а й за симпатії жителів Донбасу. І саме в цей час на допомогу терористам з боку Російської Федерації через неконтрольовану нами ділянку кордону ввійшли колони важкої техніки, великі партії зброї й військовослужбовців регулярних підрозділів РФ, зазначив гарант, передає прес-служба Президента України.
«Ситуація, безумовно, надзвичайно складна, і ніхто не збирається її спрощувати. Але вона досить контрольована, щоб ми не піддавалися паніці, зберігали холодний розум, здоровий глузд і чіткий розрахунок наших подальших дій», — заявив Петро Порошенко. За його словами, «дестабілізація ситуації й паніка — така сама зброя, як танки, БТРи і «калаші».
Глава держави зазначив: дуже важливо, що разом з нами в ці непрості часи увесь світ. «Упевнений, що спільні й чітко скоординовані зусилля всього світу можуть привести до деескалації ситуації в Україні», -підкреслив він.
Коментуючи ситуацію поблизу Іловайська, Президент відзначив, що значною мірою відповідальність за неї несе керівництво двох підрозділів, які самовільно залишили лінію оборони й поставили в дуже складне становище своїх бойових товаришів. «Підкреслюю, що держава вживатиме рішучих заходів для того, щоб не допустити зрадництва й дезертирства. Ми повинні чесно й відверто про це говорити», — заявив Президент.
Радбез України прийняв комплекс заходів щодо захисту суверенітету й територіальної цілісності держави. Про це на брифінгу після завершення засідання повідомив заступник секретаря РНБО Михайло Коваль.
РНБО обговорювалося питання про негайні заходи із захисту України і зміцнення обороноздатності держави. Зокрема, Рада розв’язала відновити вже цієї осені призов на строкову службу до ЗСУ. При цьому новобранці проходитимуть військову службу і їх не залучатимуть до виконання бойових завдань у зоні АТО.
Також Рада доручила міністрові закордонних справ Павлу Клімкіну невідкладно звернутися до держав, які підписали Будапештський меморандум 1994 року, з питанням про проведення консультацій про ситуацію в Донецькій і Луганській областях.
Україна звертається по допомогу до Ради Безпеки ООН, НАТО, ЄС, ОБСЄ, держав-стратегічних партнерів. «Наша держава розраховує на допомогу США, зокрема, шляхом надання спеціального статусу основного союзника США поза НАТО», — заявив Михайло Коваль.
На екстреному засіданні Радбезу також розглядалося питання про доцільність запровадження воєнного стану. Як заявили в адміністрації Президента, це вигідно державі-агресорові, а не Україні. У разі затвердження такого статусу наша держава не зможе одержати військово-технічну допомогу від інших країн і провести позачергові парламентські вибори, призначені на 26 жовтня цього року.
Свою думку з цього приводу висловила в українському телеефірі уповноважена Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко. «Наші громадяни мають усвідомлювати, що російська армія — це понад два мільйони солдатів. Тому, тільки-но ми запроваджуємо воєнний стан, ми даємо можливість розширити військову присутність Росії на території України. Отже, українська влада робить усе можливе, щоб ми все-таки перемогли в цій війні, але з найменшими втратами», — зазначила вона.
 
 
На знімку (зліва направо): глава адміністрації Президента України Борис Ложкін, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, міністр закордонних справ України Павло Клімкін.
 
Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).