У 1991 році, коли педагогічний та батьківський колективи, сільрада прийняли рішення про створення в селі Грушка профільного ліцею, я була вчителькою. Не так давно стала директором, відтак осягнула глибину кропіткої роботи попередника.

Тодішній керівник закладу Євген Нагабась виявив неабиякий організаторський талант, щоб реалізувати намічене. І відділ освіти, і районна влада активно опікувалися нашим дітищем — агротехнічним ліцеєм.

Грушка далеко від райцентру, жодних спеціалізоних навчальних закладів в окрузі не було. Ось ми й вирішили готувати трактористів широкого профілю. Викладачі трудового навчання Анатолій Романишин та Петро Мельник дбали про матеріально-технічну базу. Отримати трактор, автобус і комп’ютери допоміг Сергій Тимчук, односельчанин, народний депутат України Верховної Ради України першого скликання. Зараз теж підсобляє (повернувся в Грушку, господарює на землі). Допомагає й фермер Віктор Чорпіта.

Старшокласники із задоволенням освоюють фах механізатора. Їм не поступаються дівчата, які здобувають професію швачки. До речі, і цей клас створювали на ентузіазмі. У селищі Стара Ушиця діяв швейний комбінат — передали звідти чимало техніки. Нині хочемо осучаснити цю базу. Наразі нам потрібна машина для пришивання ґудзиків, нова техніка для пробивання петель.

До ліцею їздять діти із семи сіл. Щоправда, кількість ліцеїстів зменшилася. Середня наповнюваність класів — 13—15 учнів.

Однією із «приманок» в заклад стали конкурси робіт про домашніх тварин, запроваджені з ініціативи декана біотехнологічного факультету Подільського державного аграрно-технічного університету (ПДАТУ) Миколи Повознікова. Школярі від п’ятого до одинадцятого класів готують реферати, дослідження, пишуть твори і навіть вірші. Грошові призи Микола Повозніков виділяє з власної зарплати.

Наші учні беруть участь у роботі Малої академії наук, і перемагають. «Манівців» підтримують шефи з ПДАТУ Ніна Бучковська, Василь Дуганець.

Багато чого не відбулося б, якби не ентузіасти та професіонали із золотими руками. Зокрема, такі як Анатолій Токар, Олександр Гуменюк, Віталій Чорненький та інші. Не всім школам щастить на таких висококласних фахівців.

Записала Віра ШПИЛЬОВА.

Кам’янець-Подільський.

На знімку: Валентина Миколайчук (ліворуч) із односельцями.

Фото автора.