На Донеччині тільки готують пропозиції щодо вилучення із відповідного закону норми про обов’язкове отримання згоди громади на закриття школи («Голос України» за 9.07.2010 р.). А на Київщині вже є факти брутального нехтування чинним законодавством. Про це лист із Миронівського району.

Громада села Тулинці просить посприяти збереженню місцевої ЗОШ І—ІІ ступенів, яку без відома селян, батьківського комітету, вчителів відділ освіти вирішив закрити.

«Хоча дітей у нас і не багато, але школа працює належним чином, — пишуть педагоги, батьки. — Усі предмети читають фахівці. В 2006-му проведено атестацію закладу і видано довідку про державну реєстрацію на 10 років. Наші випускники продовжують навчання в технікумах, ПТУ, коледжах, а потім у ВНЗ ІІІ—ІV рівнів акредитації. Капітально відремонтували школу в 1987 році, щороку власними силами проводимо поточний ремонт, заклад має привабливий вигляд.

Не вина, а наша біда в тому, що діток мало: розвалили колгосп ті самі можновладці, що хочуть закрити школу.

Хочемо звернути увагу на те, що Тулинці розташовані не в кращій місцевості. Минулої лютої зими, приміром, село було фактично ізольоване від зовнішнього світу через потужні снігопади. Виїхати чи в’їхати було неможливо тижнями. То як підвозитимуть дітей до сусіднього села? Чи будуть кращими їхні знання, якщо просидять зиму вдома?

Під час передвиборних кампаній в своїх програмах усі обіцяють, що не закриється жодна сільська школа, будуть найближчим часом упроваджені програми розвитку села. То чому робиться все навпаки? Село наше, а йому вже 388 років, повинно процвітати хоча б тому, що має найдавнішу історичну пам’ятку архітектури й культури — церкву Різдва Пресвятої Богородиці, відому на весь світ.

Ми не дамо зруйнувати те, що нам дороге. Ми хочемо, щоб наші діти навчалися в школі, в якій вчилися відомі діячі культури Антін Хорошун — актор театру і кіно; Яків Сіренко, різьбяр по дереву, вироби якого є в колекціях багатьох музеїв України і світу. В нашій ЗОШ починав педагогічну діяльність, працював директором і розбудовував її заслужений учитель України М. Савченко.

У нас невдовзі відкривається свинокомплекс, а також деревообробне підприємство. Це свідчить про те, що з’являться нові робочі місця. За останні два роки зросла народжуваність.

Село хоче й може відродитись. Наші інтереси захищає стаття 143 Конституції України, в якій зазначено про те, що без згоди громади школа не може бути закрита».

Від ведучого

Із керівництвом відділу освіти Миронівської РДА на момент підготовки матеріалу поспілкуватись не вдалося. Та у нього є можливість висловити свою точку зору на проблему. Утім, думка начальства, схоже, давно оприлюднена.

За словами активістів громади, на святі останнього дзвоника директор повідомив про закриття школи. Це підтвердила і сільський голова Любов Золотоверха. Досі в Тулинцях не знають, в яку школу їздитимуть діти (за 6 чи 9 км). Учителям не сказали і про їхню долю. Від такої «прозорості та дбайливого» ставлення потерпатимуть не тільки школярі, а й їхні батьки, педагогічний колектив, уся громада, справедливо вважає сільський голова.