Рахункова палата перевірила використання Міністерством освіти і науки коштів державного бюджету на виготовлення випускних документів про освіту, а також ефективність функціонування системи замовлення, обліку та видачі свідоцтв, атестатів, дипломів. 
Виявилося, МОН як замовник та відповідальний виконавець бюджетної програми, всупереч українському законодавству, переклало свої повноваження на підвідомче державне підприємство «ДЦ ПІТ» і не забезпечило належної роботи.
Колегія Рахункової палати зазначила, що держзамовлення затверджувалося без аналізу кількості випускників середніх навчальних закладів і вивчення реальної потреби в документах. У результаті в 2008—2009 роках неефективне використання і втрати при реалізації зазначеної програми становили 22 млн. 812 тис. гривень.
У 2009 році коштів вистачало на документи для випускників шкіл і профтехзакладів, а виготовлено тільки для школярів.
Через безконтрольність випускникам ВНЗ ІІІ—ІV рівнів акредитації, які навчалися на бюджетній основі, дипломи були виготовлені за рахунок студентів-контрактників або за кошти самих випускників, що суперечить чинному законодавству та призвело до правопорушень при використанні близько 6,5 млн. гривень. Аналогічна ситуація і у ПТНЗ, в яких навчається найбільш соціально незахищена молодь.
Однією з причин невдалого управління фінансами є недосконала інформаційна система МОН. Витрачаючи щороку десятки мільйонів бюджетних коштів на інформатизацію у сфері освіти, міністерство за останні 10 років так і не створило єдиного інтегрованого інформаційного середовища в галузі для забезпечення прозорості персональних даних протягом усього процесу навчання.
Ці та інші факти свідчать про недбале ставлення відповідальних осіб міністерства до важливої для суспільства проблеми справедливого та контрольованого процесу видачі свідоцтв, атестатів і дипломів.
Прес-служба Рахункової палати.