Кабінет Міністрів вносить на розгляд парламенту законопроект про скасування позаблокового статусу української держави та про відновлення курсу України на членство в НАТО. Про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час учорашнього засідання уряду. За його словами, відповідне рішення було ухвалено на останньому засіданні Ради національної безпеки і оборони.

Згідно з проектом закону, «основна і єдина мета України в зовнішній політиці — це набуття членства в Європейському Союзі». Водночас проектом забороняється приймати рішення щодо участі в будь-яких інших економічних, політичних чи військових союзах, які суперечать основній меті України — членству в ЄС.

Тобто, зауважив прем’єр, після ухвалення цього закону Україні буде заборонено членство у Митному, Євразійському та інших різного роду так званих союзах, які «по суті своїй є нічим іншим, як Радянським Союзом імені Російської Федерації».

Глава уряду звернувся до Президента визначити цей законопроект як невідкладний, а до парламенту — оперативно його розглянути.

Що ж до чергового траншу Міжнародного валютного фонду, то А. Яценюк сподівається на позитивне рішення Ради директорів МВФ. Адже уряд виконав усі попередні умови для його отримання. «Сподіваюся, що це рішення буде ствердним і МВФ та світ продемонструють підтримку Україні», — додав він. Загалом, за словами глави уряду, Україна зможе отримати від МВФ і Світового банку суму в розмірі майже два мільярди доларів США.

Водночас прем’єр повідомив, що уряд Японії прийняв рішення про виділення нашій країні 100 мільйонів доларів США макрофінансової допомоги. «Ми сьогодні отримуємо ці 100 мільйонів доларів», — сказав він.

Дослівно

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: 

«Уряд робить усе для стабілізації ситуації в економіці й допомагає Національному банку вирівняти валюто-обмінний курс. Рішення Ради директорів і отримання Україною цього значного ресурсу дасть можливість країні прожити. Нам дуже складно. У країні війна. Те, що ми не отримуємо доходи з Донецька і Луганська — це вже сьогодні мізер порівняно з тим, які мільярдні витрати ми несемо на війну, що розв’язана російським агресором і російською державою. Тому для нас критично важливо отримати позитивне рішення МВФ. Ми для цього зробили все».