Олександр Соколов задумав створити дитячу хореографічну школу, коли зрозумів, що через кілька років у виставах нікому буде танцювати. Він, головний балетмейстер театру, сам був одним із перших солістів, набраних у трупу в 1974 році. Торік Дніпропетровський академічний театр опери та балету відсвяткував 35-ліття. І ось уже сімнадцять років існує при ньому дитяча школа, яка живить молодими талантами не тільки дніпропетровську сцену. Її випускники успішно працюють у Росії, Німеччині, Франції, Швейцарії, Італії, Австрії, Словенії. І вже самі ведуть заняття у школі, яка дала їм путівку в життя.
Дитяча хореографічна школа була започаткована в 1993 році й два роки працювала на ентузіазмі — без фінансування, матеріальної бази й офіційного статусу. Експеримент підтримали керівництво театру й обласна влада. Школу зареєстрували. Тепер вона зветься Дитяча школа класичного танцю. Спершу нею керував Олександр Соколов. А віднедавна — Олена Дубровіна, багатолітня провідна солістка балету. 24 роки тому Олена з трирічною донькою приїхала до Дніпропетровська із Воронежа. Її Даша виросла за кулісами, а коли створили дитячу хореографічну школу, стала однією з перших учениць. Нині Дар’я Дубровіна — солістка балету, педагог, її учні привезли нещодавно диплом лауреатів І ступеня зі Львова, з міжнародного конкурсу класичної хореографії «Галицька Терпсихора-2010».
Зараз у школі 75 дітей. Приводять їх сюди в п’ять-шість років, до підготовчої групи. А коли їм виповнюється дев’ять-десять, починається восьмирічне навчання за програмою хореографічного училища.
— Учимо й балетного, й народного, й сучасного танцю. Діти щодня ходять на заняття і не пропускають їх, вихідний лише в понеділок, — розповідає Олена Дубровіна. — Ми не видаємо дипломів, лише свідоцтво про закінчення школи, але з цим документом наших випускників залюбки приймають на останній курс хореографічних училищ.
Із 2000 року за підтримки міського голови Івана Куліченка фінансову турботу про школу взяло на себе управління культури і мистецтв міськради.
Сьогодні балетна трупа Дніпропетровського оперного відсотків на дев’яносто заповнена випускниками школи. Серед них дипломант міжнародних конкурсів, неодноразова володарка обласних грантів Ольга Дороніна, призер міжнародних конкурсів Олена Печенюк, лауреати премії Вадима Писарєва Максим Петренко і Сергій Бадалов, солісти Раміна Бураєва, Світлана Лісняк, Катерина Герасименко, Аліна Сирота, Вадим Лоленко, Олексій Чорич. Уже знає публіка й імена зовсім юного поповнення — Марії Косоног, Євгена Кучвара, Сергія Скворцова.
Пишається школа своїми вихованцями, які успішно працюють в інших театрах. Іван Васильєв — прем’єр Большого театру, загальновизнана світова зірка. У головний театр Росії запросили й Артема Овчаренка, який став першим учнем «короля танцю» Миколи Цискарідзе, нині — провідний соліст театру. Оксана Бондарєва і Віктор Васильєв успішно працюють у трупі «Російського балету». Два роки тому Оксана завоювала Гран-прі міжнародного конкурсу імені Юрія Григоровича «Молодий балет світу». Артем Аліфанов — заслужений артист України, прем’єр донецького балету. Наталя Івасенко, лауреат міжнародного конкурсу «Кришталева туфелька», другий сезон працює у Большому театрі Білорусі.
На знімку: Олена Дубровіна з вихованками школи Настею Дроздовою (ліворуч) і Дариною Чумаковою після концерту. Дівчатка стали лауреатами «Галицької Терпсихори».
Фото автора.