Зйомки двох художніх фільмів про Чорнобильську трагедію проходять у Донецькій області. Перша картина — «В суботу» російського режисера Олександра Міндадзе — має бюджет у 3,2 мільйона доларів. У 4 мільйони євро обійдеться робота французьких митців «Земля забуття» (режисер Міхаль Боганім). Зйомки проходять в Артемівську, Слов’янському районі, Дебальцевому, Світлодарську. Кажуть, останнє місто за архітектурою нагадує Прип’ять, адже в 1970-х роках будувалося як селище енергетиків для Вуглегірської ТЕС. Світлодарськ схожий на інші міста такого «профілю»: панельні коробки будинків, водосховище, панорама із трубами, градирнями та корпусами електростанції. І неодмінний пам’ятник Леніну в центрі.
В основі фільму «В суботу» — реальна історія. Головний герой (його грає актор Антон Шагін) одним із перших опиняється на ЧАЕС та дізнається про справжній масштаб трагедії. Він намагається швидше залишити рідне місто, але потрапляє до тенет обставин. «Це фільм про випробування, яке змушує зрозуміти, що в житті є істинні цінності, — розповів режисер. — Герої опиняються перед вибором: врятувати людей чи виконати наказ і не сіяти паніку. Адресую свій фільм тим, хто ще не розучився співпереживати людському горю».
Це не вперше «Чорнобиль» знімають на Донеччині: у фільмі «Аврора» українського режисера Оксани Байрак Прип’яттю став мікрорайон Лазурний у Краматорську, споруджений за таким самим проектом. Тепер мешканці Світлодарська та Дебальцевого отримали непогану можливість підзаробити на зйомках. Напередодні приїзду кіношників розвісили оголошення про набір статистів від 22 до 48 років.
Близько трьохсот непрофесійних акторів отримують по 50-80 гривень на день. Вони знімаються в епізодах евакуації школи та весілля в день аварії. Учасникам масовки дають дворазове гаряче харчування та безкоштовні чай і каву. Задоволені й ті, хто забезпечує приїжджих житлом, транспортом, харчуванням. Дехто із місцевих мешканців на період зйомок здав в оренду автомобілі радянського періоду. У ці літні місяці митці стали ледь не основними роботодавцями для невеликого містечка. В усякому разі, у готелі та санаторії-профілакторії не залишилося вільних місць. Завдяки приїзду творчої групи у кімнатах профілакторію встановили кондиціонери, яких там зроду не було.
Фільм французьких кінематографістів «Земля забуття» примітний тим, що в ньому одну з головних ролей грає українка Ольга Куріленко — «дівчина Джеймса Бонда» у картині «Квант милосердя». Тепер її героїня, молода дівчина із Прип’яті, переживає особисту драму: спокійне і щасливе життя руйнується в одну мить. За задумом сценаристів, Чорнобить покалічить долю красуні: вона переживе хвороби і втрату близьких. Учасники масовки скаржаться: отримати автограф Ольги Куріленко непросто — до «зірки» тутешніх мешканців пропускали неохоче. Але справжні фани щасливі побувати і поруч зі знімальним майданчиком. Діяли «кіношники» з розмахом: біля палацу культури встановили декорації у вигляді частини «чортового колеса» та атракціону з автомобільчиками. «Сірість, на фоні якої знімається фільм, дивує, — ділиться враженнями мешканка міста Галина. — Дивують костюми: у 80-ті роки ми вдягалися дуже навіть непогано, тим паче — атомники з їхніми зарплатами». Та іноземні митці вважають, що епоху Чорнобиля уособлює саме «радянська сірість»...
Утім, далеко не всі мешканці Світлодарська в захваті від того, що в місті знімають фільм-катастрофу: мовляв, це недобрий знак, який може накликати біду. Пропонують освятити місця, де проходять з’йомки, після того, як іноземці поїдуть. У свою чергу, активісти з масовки вважають, що такі фільми можуть стати непоганою рекламою місту. Обидва фільми — і російський, і французький — повинні вийти на екран до 25-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС у квітні наступного року.