Хлібороби Баштанського, Новоодеського та Доманівського районів Миколаївської області подолали стотисячний рубіж з намолоту зерна нового врожаю. Битва за хліб триває, а паралельно закладається фундамент під урожай майбутнього року. Як повідомив «Голосу України» заступник голови ОДА Віталій Трав'янко, область збільшуватиме посівні площі під озимі культури на 900 тисяч гектарів. Майже половина посівних площ уже підготовлена, з них понад 170 тисяч гектарів — під пар.

Цього року кредитування АПК почалося лише в березні, підкреслив Віталій Трав'янко. На першу декаду липня, за даними управління Нацбанку України в Миколаївській області, підприємства агропромислового комплексу залучили 82,84 мільйона гривень кредитів. Із них 78,58 мільйона на покриття власних потреб (придбання паливно-мастильних матеріалів, запчастин, насіння, мінеральних добрив, засобів захисту рослин) і 4,26 — на купівлю техніки та устаткування.

— Слід зазначити, що кредити змогли одержати далеко не всі, а тільки 56 підприємств із привабливим фінансово-економічним становищем, хорошою кредитною історією й на суму понад 500 тисяч гривень. Це свідчить про те, що в системі кредитування сільського господарства нагромадилися проблеми, які потребують невідкладного вирішення. Одна з них — непомірно висока процентна ставка, що коливається в межах 22—28 відсотків. Досі не затверджено порядок використання бюджетних коштів на фінансову підтримку підприємств АПК за допомогою зниження кредитних відсотків.

Крім того, зазначив Віталій Трав'янко, через бідність господарства змушені відмовлятися й від страхування.