Одна з визначних пам'яток Криму, фортеця Єні-Кале, що у північно-східній частині Керчі, перебуває в жалюгідному стані. Хоча у другій половині ХХ століття Єні-Кале було надано статус пам'ятки архітектури, що перебуває під охороною держави, фортеця нині руйнується й стоїть нічийна, оскільки не має балансотримача.
Пам’ятка архітектури споруджена османами в 1699—1706 роках, її назва в перекладі з турецької означає «нова фортеця». Будівництвом керував італієць Голоппо, який прийняв іслам. У зведенні брали участь також французькі інженери.
«Відповідно до українського законодавства, кожна пам’ятка повинна мати балансотримача. Балансотримач (фізична або юридична особа) укладає охоронний договір — юридичний документ, за яким несе юридичну відповідальність за схоронність цієї пам’ятки, — каже головний фахівець Республіканського комітету з охороні культурної спадщини Тетяна Арбузова. — Питання щодо  балансотримача фортеці Єні-Кале залишається відкритим, фортеця не стоїть на балансі міста, тому місто не може здавати її в оренду, а міністерство культури Криму ніяк не може знайти справжнього балансотримача».
В управлінні ЖКГ керченського виконкому кажуть, що з питанням про Єні-Кале слід звертатися до міністерства культури автономії. У свою чергу, за словами начальника відділу технічного нагляду міністерства Валентини Тарасенко, відомство не має жодного стосунку до фортеці. За її словами, у минулому столітті реставрацію фортеці проводили коштом держбюджету, а гроші проходили через міністерство будівельної політики та архітектури автономії.
Водночас працівник міністерства будівельної політики та архітектури АРК Сергій Кутайсов повідомив, що фортеця на балансі відомства не перебуває. «Пам’яток архітектури в Криму 480 — то що, ми всі їх повинні утримувати? У Криму є профільна установа — Республіканський комітет з охороні культурної спадщини, що укладає охоронні договори, візуючи орендні договори».
Не було б так сумно, якби нещодавно влада Керчі не заявила, що планує наступного року одержати для міста статус курорту місцевого значення. Однак у плані економічного розвитку міста про Єні-Кале — ані слова.
Крим.