Акції протесту проти невиплати зарплати мають намір оголосити колективи закритих шахт "Червоний Профінтерн" та "Юнком" з Єнакієвого. Востаннє тут гроші виплачували 2 квітня. Раніше обидві шахти входили до Горлівської дирекції з ліквідації шахт державного підприємства "Укрвуглеторфреструктуризація". З 1 липня ці вугільні підприємства, які не ведуть видобуток палива, перевели до новоствореного державного підприємства   "Донвуглереструктуризація".
«На наші вимоги керівництво нового держпідприємства відповідає, що поточний липневий заробіток буде виплачено у серпні, а всі питання з боргів за попередні місяці потрібно вирішувати із Горлівською дирекцією з ліквідації шахт. Але там відповідь одна: грошей немає, — розповів голова об’єднаної первинної профспілкової організації шахт, що ліквідують, Євген Астанін. — Люди у відчаї. В трудових колективах ходять чутки, що Мінвуглепром просто «кинув» шахтарів на три місячні заробітки».
За словами профспілкового лідера, десятки звернень до всіх можливих інстанцій нічого не дали. Від Президента та Прем’єр-міністра надійшли відповіді, які Астанін називає відписками. «Гірників довели до злиднів. Дожилися вже до того, що на роботу дітей приводять, щоб керівництво бачило, в чому ті ходять і як харчуються!» У колективах збирають підписи під зверненням до Генерального прокурора України із вимогою вжити термінових заходів з погашення боргів та притягнути винних до відповідальності. На шахті «Червоний Профінтерн» мають намір провести акцію протесту у вигляді невиїзду на-гора після чергової зміни. «Дату ще остаточно не затвердили, але це не обов’язково», — каже Євген Астанін.
Не ліпше становище і на шахті «Юнком». За словами голови первинної профспілкової організації Миколи Квача, десятки листів, телеграм і звернень не принесли результату. Ситуація ускладнюється тим, що ця шахта — екологічно небезпечний об’єкт. У 1979 році тут, на глибині 903 метри, провели підземний ядерний вибух — планувалося, що він спровокує вихід метану, і умови праці гірників стануть безпечними. Внаслідок експерименту в надрах утворилася оплавлена порожнина-капсула, де, за оцінками фахівців, зберігається до 95 відсотків продуктів радіоактивного розпаду. Через це шахта поставлена на так звану «суху» консервацію і постійно працює у режимі водовідливу. Якщо гірники кинуть роботу і горизонт буде затоплено, радіоактивні речовини можуть потрапити до підземних вод. «Наші шахтарі це розуміють, тому продовжують працювати. Але самими обіцянками людей не нагодуєш, до соціального вибуху залишаються лічені дні», — додає М. Квач.
Як повідомляв «Голос України», минулого тижня протестувати збиралися колективи закритих шахт «Червоний Жовтень» в Єнакієвому та «Новогродівська № 2» у Новогродівці Донецької області. Після обіцянки Кабміну розрахуватися по боргах за два місяці, шахтарі відклали виконання ультиматуму на тиждень.
Донецьк.