Сумська обласна служба зайнятості надбала позитивний досвід співробітництва з комітетом по зайнятості населення Курської області

Представники Сумської обласної служби зайнятості та комітету по зайнятості населення Курської області часто обмінюються діловими візитами. Останній з них, приміром, відбувся минулого місяця. Цього разу делегація сумчан взяла участь у Міжрегіональному оптово-роздрібному ярмарку «Курський Коренський ярмарок-2010», що проходив у містечку Свобода Золотухінського району. Сумчани зустрілися і провели перемовини про поглиблення співробітництва зі своїми колегами з Курська.

Власне демонстрували й чужого навчалися

Нагадаємо, на ярмарку були організовані виставкові експозиції підприємств машинобудування й металообробки, приладобудування й хімічної промисловості, сільськогосподарської й автомобільної техніки, легкої, харчової й переробної промисловості, будівельної галузі. У ньому разом з представниками районів-побратимів з Сумської області — Сумського, Білопільського, Глухівського, Краснопільського та Путивльського — взяли участь представники понад 30 суб’єктів малого й середнього бізнесу Сумщини. Тож закономірно, що голова облдержадміністрації Юрій Чмирь підтвердив щиру готовність до розвитку стратегічного партнерства між прикордонними регіонами і пообіцяв їм всебічну підтримку. Враховуючи популярність Курського ярмарку, сумські підприємства й організації різних напрямів діяльності одержали можливість представити кращі зразки своєї продукції, знайти нових ділових партнерів. А це означає подальше економічне зростання їх активності, затребування ринком праці нових фахівців. У тому числі й тих, хто сьогодні, на жаль, змушений перебувати на обліку в центрі зайнятості у статусі безробітного.

Під час зустрічей обговорювалися перспективи розвитку міжрегіональних та прикордонних зв’язків районів-побратимів двох областей. Зокрема, йшлося про тісну економічну співпрацю прикордонних територій та спрощення процедури перетину громадянами прикордонних територій.

Ділові зустрічі споріднених служб зайнятості суміжних регіонів обох держав відбуваються у рамках розвитку взаємовигідного співробітництва прикордонних областей, зокрема, обміну досвідом у галузі сприяння громадянам у працевлаштуванні, передбачених двосторонньою угодою між адміністрацією Курської області Російської Федерації та Сумської облдержадміністрації про довгострокове торгово-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво. Мета — створення сприятливих умов на ринку праці двох регіонів.

Єврорегіон наповнюється змістом

У такий спосіб Сумська обласна служба зайнятості робить свій внесок у наповнення змістовної частини єврорегіону «Ярославна», пожвавлення його дії. Тут слід обмовитися: угода про створення єврорегіону і його статут передбачають започаткування інституту з метою вільного співробітництва на принципах демократичних цінностей, ринкової свободи, активізації економіки і поглиблення кооперації на прикордонних територіях, з абсолютним дотриманням законодавства двох держав. Центрами єврорегіону з російського боку визначено Курськ, з українського — Суми. Більше того, з початком дії єврогіону чітко простежується позитивна динаміка розвитку взаємостосунків: незважаючи на кризу, співпраця Сумської та Курської областей дала вражаючий результат — за останні три роки майже втричі збільшився зовнішньоторговельний оборот, у 2,5 разу — кількість суб’єктів зовнішньоторговельної діяльності.

На зустрічі предметно обговорювалися також питання практичної співпраці та домовленостей на рівні прикордонних районів. На думку директора Сумського обласного центру зайнятості Володимира Підлісного, завдання полягає в тому, щоб усі дії підкріплювалися результатом, тому мета співробітництва — не знижувати темпів, а нарощувати та поглиблювати зв’язки.

Російські колеги підтвердили готовність до розширення співпраці в різновекторних напрямах. Сьогодні на міжнародному рівні співпрацюють міжнародні робочі групи, відбуваються бізнес-візити, соціальні та культурні обміни. Прикметно, що служби зайнятості почали залучати до поїздок роботодавців, представників виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. Отже, багато питань вирішується, як то кажуть, на місці, оперативно і по-діловому. Угоди між конкретними підприємствами теж підписуються без зволікань, дають взаємну конкретну користь.

Під час зустрічі Володимира Підлісного з губернатором Курської області Олександром Михайловим увага, приміром, акцентувалася на проблемах ринку праці прикордонних областей в сучасних умовах та шляхах його оптимізації. Керівник Курщини був приємно вражений напрацюваннями, і висловив побажання, аби ця співпраця продовжилася і в майбутньому, адже її результати спрямовані на конкретну людину і приносять конкретну користь. Губернатор також зазначив, що подібне співробітництво слід розглядати і в політичному контексті — робота в рамках угоди зміцнює дружбу наших народів, готує підґрунтя для зустрічей на більш високому рівні.

Співпраця служб зайнятості прикордонних областей вже має свою історію. Не так давно вони спільно обговорювали проблеми села. Як з’ясувалося, російське село теж потерпає від різних соціальних та економічних потрясінь, у ньому також простежуються глибокі кризові явища. Представники Воронезької, Брянської, Рязанської та інших областей Росії, які з’їхалися до Курська у пошуках шляхів виходу зі скрутного становища, відверто говорили про деградацію села, наводили стосовно цього безліч прикладів. Тамтешній агропромисловий комплекс, як і український, терміново потребує внутрішніх та закордонних інвестицій.

Учасники зібрання наголошували, що без диверсифікації українського АПК не позбутися такого ганебного явища для села, як безробіття. Ефективне ведення сільськогосподарського виробництва — одна з передумов підвищення рівня якості життя селян. На підтвердження цієї тези наводилися конкретні приклади вирішення нагальної проблеми в окремих селах Сумщини. Володимир Підлісний також зупинився на особливостях формування ринку праці та заходах, які практикують органи влади і служба зайнятості Сумщини, щодо підвищення рівня зайнятості населення в районних центрах та малих містах, розповів про розвиток особистих підсобних господарств, кооперативів тощо. Особливий акцент при цьому робився на тісну співпрацю з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Глибоко аналізувалися питання взаємодії органів служби зайнятості та приватних кадрових агентств, система підготовки спеціалістів у сфері сільськогосподарського бізнесу, як одного із чинників повної зайнятості сільських мешканців. Не залишилися поза увагою й адміністративно-правове регулювання міграційних процесів на ринку праці прикордонних областей, механізм прогнозування потреби в кадрах прилеглих до кордону районів, актуальні проблеми професійної орієнтації, соціальної адаптації селян.

В інтерв’ю нашому кореспонденту заступник губернатора Курської області Геннадій Плохіх, зокрема, зазначив:

— Ми завжди радо зустрічаємо гостей з України, з якими у нас склалися тісні ділові економічні зв’язки. Є всі підстави стверджувати, що напрацьовані матеріали, висловлені думки стануть у нагоді при вирішенні питань під час практичної діяльності. Не бракує і проблем. Більшість із них схожі, мов дві краплі води. Однак підхід до їх вирішення інколи різниться. Ми з цікавістю дізнались, як на Сумщині йде процес створення нових робочих місць. З бесід, дискусій зрозуміли, що обласна влада в особі її керівника Юрія Чмиря, голови облради Володимира Токаря робить все можливе, аби область на фоні держави мала гідний вигляд. Багато повчального ми почерпнули від візиту сумчан. Подібні зустрічі збагачують, дають можливість швидше долати труднощі.

Учасниками авторитетного зібрання була прийнята концепція сприяння зайнятості населення та підвищення ефективності праці в сільській місцевості. Цей документ містить зерна досвіду, наукове обґрунтування процесів, які відбуваються на селі в обох державах. На сьогодні ситуація в сільському господарстві нашої області контрольована завдяки зваженій політиці облдержадміністрації. Високими темпами йде газифікація, розвивається соціальна сфера, зник пресинг на сільгоспвиробника. Втім, не бракує й проблем.

Партнери тісніше змикають ряди

— Одна з найболючіших — сільське безробіття, — зізнається Володимир Підлісний. — Ситуація з сільгоспвиробником у сусідів не краща за нашу. Швидше, навпаки. Але це не дає нам права на спокій. Ставимо за мету, зокрема, удосконалювати методи і форми роботи обласного та базових центрів зайнятості, адже робота із селянами має свою специфіку — індивідуальний підхід до кожного безробітного селянина.

За підсумками поїздки підписано угоду між Сумським обласним центром зайнятості та комітетом по зайнятості населення Курської області про співробітництво та обмін досвідом. Нею, зокрема, передбачені щорічні ділові зустрічі з упровадження досвіду роботи базових центрів зайнятості населення, обмін інформацією щодо потреби ринку праці в іноземній робочій силі, моніторинг міграції між Курською та Сумською областями.

Процеси, що відбуваються на ринку праці, потребують наукового обґрунтування, а ситуація — негайного втручання. Тому з ініціативи сумчан уже готується науково-практична конференція «Створення робочих місць на селі — індикатор економічного розвитку регіону». На майбутню конференцію запрошені представники влади, спеціалісти служб зайнятості Курської, сусідніх областей, науковці Києва та практики-роботодавці з обох країн. Цей захід має дати відповіді на багато запитань сьогодення.

Сумська обласна служба зайнятості під час проведення у Києві загальноукраїнського інформаційно-просвітницького заходу «День зайнятості» презентувала досвід та здобутки в плані міжнародного співробітництва з прикордонними областями Російської Федерації, які межують із Сумщиною. З цією метою були виготовлені стенди спеціалізованої експозиції, яка виставлялася при проведенні заходу в Палаці спорту. У відвідувачів викликали зацікавленість вакансії, які запропонували підприємства прикордонних областей РФ. 237 осіб отримали профорієнтаційні послуги, 176 — направлення на працевлаштування.

У контексті проведення загальноукраїнської акції доречними видаються рядки керівників делегацій російського прикордоння, які вони записали у книзі відгуків: «Відвідини Києва, наша присутність на масштабній акції переконали у тому, що Україна більше уваги приділяє проблемі безробіття, зайнятості населення, ніж Росія. Подібні заходи допомагають не лише вивчати досвід сусідів, а й практично вирішувати нагальні питання працевлаштування росіян. Є всі підстави стверджувати, що напрацьовані матеріали, висловлені думки стануть у нагоді при вирішенні питань під час практичної діяльності».

Є чого повчитися й сумчанам у російських колег, передусім, досвіду соціальної адаптації молоді в сучасних економічних умовах. Завдання професійної освіти, зайнятості та конкурентоспроможності молоді на сучасному ринку праці в Курській області вирішуються на міжвідомчому рівні у рамках освітніх проектів та обласних цільових програм, зокрема, «Сприяння зайнятості населення Курської області на 2008—2010 роки», «Обласна програма додаткових заходів, спрямованих на зниження напруженості на ринку праці Курської області». На виконання цих програм Комітетом у справах молоді та туризму підготовлений реєстр об’єктів та обсягів робіт для молодіжних і студентських трудових загонів, а також розроблений регіональний регламент, який містить аналіз ситуації на ринку праці, статистичні дані щодо зайнятості, форми роботи та систему заходів з працевлаштування молоді. Регіональний регламент — це перелік конкретних заходів, якими може скористатися кожна молода людина при виході на ринок праці.

Сприяють зайнятості молодих фахівців у сусідів центри з працевлаштування випускників, створені на базі вищих навчальних закладів. Активну роботу з профорієнтації молоді веде державна установа «Обласний центр молодіжних програм». Працює обласний штаб студентських трудових загонів під керівництвом Комітету у справах молоді та туризму Курської області. Як результат, більше 30 000 молодих людей щорічно тимчасово працевлаштовуються в літній період, серед них і учасники молодіжних трудових загонів. Серед яких студентські будівельні загони, молодіжні загони провідників, педагогічні загони, сервісні та ремонтні бригади.

З метою створення системи, технологій і механізмів просування молоді на ринку праці, підтримки молодіжного підприємництва з 2007 року в Курській області у рамках Федерального проекту «Молодіжна школа підприємництва» працює обласна молодіжна школа підприємців-початківців. Школа дає молоді можливість спробувати себе у підприємницькій діяльності, відкрити власну справу. Так, за підсумками проведення конкурсу бізнес-проектів найкращі молодіжні проекти отримують державну підтримку з коштів обласного бюджету. Досвід сусідів нині ретельно вивчається й приводиться у відповідність до вітчизняного законодавства.

Для спеціалістів комітету по зайнятості населення Курщини очевидним відкриттям стали перші результати реалізації програми працевлаштування мешканців Сумщини на території сусідньої Курської області, яку запровадив наш обласний центр зайнятості. Програма зайнятості населення за кордоном здійснюється на підставі спільних домовленостей з російською стороною в рамках діяльності того ж єврорегіону «Ярославна». Як слушно зазначає голова секретаріату цієї організації від Сумської області Любов Денисова, практика забезпечення робочим місцем в Росії — лише один з напрямів широкої співпраці з курянами. Активна взаємодія, крім того, відбувається в галузі економіки, культури, екології, наукових та бізнесових контактів, а також у сфері гуманітарних та господарських контактів на рівні прикордонних районів обох сусідніх областей.

Влада налаштовується на підтримку

Або взяти підприємництво. Лише протягом останніх чотирьох років за фінансового сприяння служби зайнятості власну справу в Сумській області відкрили майже 3000 вчорашніх безробітних. Потрібні конкретні приклади? Будь ласка.

Павло Шумка за освітою інженер. Останнім місцем його роботи був Роменський завод тракторозапчастин, де він працював начальником виробництва. Коли три роки тому залишився без роботи, не впав у відчай, а відразу зайнявся пошуком виходу із скрутного становища. Пошуки привели безробітного до Роменського міськрайцентру зайнятості. Як мешканець села він давно мріяв про створення власної справи, однак не міг визначитися з напрямом власного бізнесу. Служба зайнятості підтримала його прагнення зайнятися підприємницькою діяльністю на селі. Тож після отримання одноразової допомоги по безробіттю Павло Шумка зайнявся вирощуванням розсади та овочевих культур. Невдовзі, після того як став на ноги, знову звернувся до своїх рятівників з проханням взяти на роботу ще двох безробітних. Як кажуть, не було б щастя, та нещастя допомогло. І таких прикладів, як згадувалося вище, близько трьох тисяч.

Кожен з новоспечених підприємців, зауважте, запросив до себе на роботу мінімум 2—4 чоловік. Йдеться про долі та умови роботи величезної армії працюючих в недержавному секторі економіки. Статистика свідчить, що більш як 153 тисячі мешканців Сумської області заробляють на шмат хліба і все, що треба до нього, в малому бізнесі. Хоча тут, як відомо, частокіл проблем, вирішення яких потребує оперативного втручання. Адже активний розвиток ринкових умов ще на зорі свого старту передбачає збалансовані зміни в законодавчій, виконавчій гілках влади, однак, на жаль, до бажаної гармонії поки що ой як далеко.

Сьогодні підприємці самі взялися за справу: з їх допомогою в регіоні вже напрацьована Програма підтримки малого підприємництва на Сумщині на наступний, 2011 рік, який, за оптимістичними сподіваннями підприємців, обіцяє певні перспективи розвитку регіону. Вже на сьогодні, приміром, в області діють галузеві ради підприємців з питань промисловості, торгівлі, сільськогосподарської діяльності, будівництва, медичної практики, фінансової діяльності та страхування, транспорту та зв’язку. Їхні керівники стурбовані проблемними питаннями, частина яких вже кілька років поспіль не знімається з порядку денного, деякі — нові.

Серед найактуальніших — скасування спрощеного порядку оподаткування підприємців, відсутність державних дотацій сільгоспвиробникам і державної підтримки підприємцям-початківцям. Та найболючішим аспектом в діяльності українського бізнесу був і залишається надважкий податковий прес, що тисне на підприємців, відсутність податкових пільг, — те, що давно запроваджено в розвинених європейських країнах і на що так і не наважаться в Україні. Питання інтеграції малого бізнесу — цілина, яку ще піднімати і піднімати. Тут непролазні хащі на законодавчому рівні двох держав.

Проблеми, як свідчить аналіз, притаманні малому українському та російському бізнесу, мають характерні особливості. Під час зустрічей фахівці служби зайнятості обговорюють різні ситуації. Інколи вони знаходять вирішення за столом переговорів, частіше виробляється концепція їх подолання. Тоді вже до справи залучаються органи влади різних рівнів.

Співробітництво щодень міцнішає, дає зримі плоди. Цьому сприяє активна позиція обласної служби зайнятості у подоланні негативних явищ, які ще притаманні економіці Сумського регіону. Досвід співпраці з російськими колегами дає підстави для впевненості, що спільними зусиллями долати всілякі негаразди на ринку сьогодення краще й ефективніше. Тож співпраця з курськими колегами неодмінно продовжиться. І запорукою цього є недавно пролонгована угода про інтенсивну та ділову співпрацю.

Василь Шевчун,начальник відділу організаційної роботи та взаємодії з соціальними партнерами і громадськістю Сумського обласного центру зайнятості;

Владислав Жмурков,власний кореспондент «Голосу України».

Суми—Курськ—Суми.

Фото надане Сумським обласним центром зайнятості.

Біля виставкової експозиції Сумської області керівники обласного центру зайнятості та роботодавці Сумщини на міжрегіональному оптово-роздрібному ярмарку «Курський Коренський ярмарок».

Директор обласного центру зайнятості Володимир ПІДЛІСНИЙ під час підписання угоди про співробітництво між Сумським обласним центром зайнятості та комітетом по зайнятості населення Курської області.

Віктор Красько із селища Терни Недригайлівського району фермерує вже дев’ятий рік.