На початку липня парламент прийняв за основу проект змін до Кодексу про адміністративні правопорушення. Ними посилюється відповідальність за зловживання при видачі документів дозвільного характеру. Документ подано Кабінетом Міністрів і визначено Президентом як невідкладний. Тож зараз у Комітеті ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності його готують до другого читання в посиленому темпі.
Йдеться, зокрема, про вдосконалення статей 164 та 166-10 кодексу. До цих змін надійшла низка зауважень від головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради. Наприклад, фахівці відзначають, що пропонується ввести норму, якою за скоєння адміністративних правопорушень передбачатиметься більша відповідальність, аніж за скоєння злочинів. До недоліків зараховують і те, що законопроектом передбачається ввести адмінвідповідальність лише за ведення господарської діяльності без ліцензії або відповідного дозволу, а взагалі не розглядається можливість здійснення такої діяльності без дотримання вимог наявної у суб’єкта господарювання ліцензії тощо.
У висновку управління також зауважується, що подібні зміни намагався запровадити й попередній уряд у липні минулого року, але той проект закону відкликали з розгляду. Експерти законопроект № 6262 про внесення змін до Кодексу про адмінпорушення з приводу відповідальності за порушення порядку видачі дозвільних документів радили відправити суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Такий само висновок у червні надав і комітет. Однак парламент документ підтримав.
Нині в Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності опрацьовують пропозиції, які надійшли до проекту змін. Здебільшого пропонується збільшити перелік адміністративних правопорушень у сферах видачі дозвільних документів, посилення впливу держави на осіб, які дозволяють собі зневажати чинне законодавство.
Автори документа сподіваються, що завдяки цим змінам зменшиться кількість порушень, які припускаються посадовими особами дозвільних органів під час видачі документів. Відтак, це сприятиме збільшенню кількості суб’єктів господарювання, які охочіше наважуватимуться розпочинати свій бізнес.