Нині кожен працюючий утримує одного пенсіонера
На Рівненщині популяризують трирівневу пенсійну систему. Її плюси та мінуси обговорили під час засідання обласної комісії з питань реалізації Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення».
Наразі кожен працюючий утримує одного пенсіонера, проте не може впливати на забезпечення власної старості. Мало того, вже сьогодні коштів Пенсійного фонду не вистачає на гідні пенсії. Виправити ситуацію зможе впровадження трирівневої пенсійної системи. Перший рівень — реформована солідарна пенсійна система. А це скасування «необгрунтованих» пільг з дострокового виходу на пенсію. На Рівненщині таких пільговиків 41 тисяча (тринадцять відсотків від загальної кількості пенсіонерів), їм виплачують сімнадцять відсотків загальних коштів пенсійного фонду області. Також планують підвищити мінімальну тривалість стажу для отримання пенсії з 5 до 15 років. Завдяки цьому вдасться уникнути «зрівнялівки» під час нарахування, якою не задоволені багато українців. Скажімо, на Рівненщині майже 9,5 тисячі жителів, які пропрацювали від 5 до 15 років, але отримують такі само пенсії, як і люди з набагато більшим стажем.
Другий рівень — накопичувальна система загальнообов’язкового пенсійного страхування. Це означає, що частина обов’язкових внесків у пенсійну систему накопичуватиметься у єдиному фонді. В кожного працюючого буде індивідуальний рахунок, з якого він отримуватиме виплати після виходу на пенсію.
Недержавне пенсійне забезпечення — третій рівень системи. Він передбачає, що громадяни та роботодавці добровільно перераховуватимуть внески до недержавних пенсійних фондів. На думку заступника голови Рівненської ОДА Юрія Кічатого, саме така система дасть змогу кожному заощаджувати, щоб мати забезпечену старість. А поки що потрібно донести до людей інформацію, показати всі плюси недержавного пенсійного забезпечення, що й робиться в області. А, скажімо, у Володимирецькому колегіумі з нового навчального року планують ввести тематичний курс для учнів.
Рівне.