Південний гірничо-збагачувальний комбінат, що в Кривому Розі, — первісток зі збагачення бідних руд у Радянському Союзі — відзначив своє 55-ліття. Дата ювілею збіглася з Днем гірника і металурга України. Свої привітання комбінату надіслали і Президент України Віктор Янукович та Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Південний гірничо-збагачувальний комбінат — нова точка відліку в розвитку вітчизняної металургії. Саме він подарував Кривбасу друге дихання — відкрив дорогу до переробки бідних залізистих кварцитів, які раніше вважалися неперспективними. Саме на Південному комбінаті вперше запровадили передові верстати для буріння, нові методи підривання, новаторські схеми збагачення і конвеєрну доставку руди, винайшли кам’яне литво. Унікальний комбінат піднімав післявоєнну країну, якій потрібно було дуже багато заліза. То були часи, коли перед металургами Союзу стояло надзавдання — щороку давати 50 мільйонів тонн чавуну і 60 — сталі. А для цього потрібно було у п’ять разів більше руди! У липні 1955-го на рудозбагачувальній фабриці Південного комбінату виготовили першу тонну концентрату, а вже у вересні — першу тонну агломерату. Згодом досвід та винаходи комбінату з успіхом застосовувалися на інших підприємствах.

Весь радянський період історії Південного комбінату пройшов під знаком невпинного зростання. Його потужності збільшилися вчетверо. У 80-х він досяг найвищих виробничих показників. Видобуток руди було доведено до більш ніж 35 мільйонів тонн, концентрату — більше 17 мільйонів, агломерату — понад 8 мільйонів. Було досягнуто найнижчої в галузі собівартості продукції і найвищої продуктивності праці.

Південний ГЗК пережив кризу 1990-х і непрості 2008—2009 рр. Сьогодні на підприємстві успішно реалізовується антикризова програма. Новий керівник — Михайло Короленко — має більш як 25-річний досвід роботи у галузі. Був машиністом млинів, начальником зміни, ділянки і фабрики, директором з виробництва. З його приходом на підприємстві чимало змін. Успішно працюють автоматизовані системи обліку та управління, створено інвестиційний відділ, ліквідовано заборгованість із соціальних платежів, розпочато модернізацію устаткування.

Михайло Короленко зазначає, що всі працівники Південного ГЗК серйозно налаштовані повернути комбінату славу флагмана гірничо-збагачувальної галузі. Напередодні ювілею акціонери підприємства затвердили програму розвитку, згідно з якою до 2012 року обсяг виробництва буде збільшено на третину. Також основними напрямами розвитку комбінату стане покращення якості продукції, екологічні та соціальні проекти.

Виступаючи на урочистих зборах з нагоди 55-ліття підприємства, Михайло Короленко зазначив: «Важкі були часи у комбінату, але ми встояли та зберегли гордість нашого комбінату — трудовий колектив». Нині на комбінаті працює 8600 гірників, понад сто трудових династій, загальний стаж представників найбільшої з яких — 500 років!

На святкуванні голова Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул зізнався, що сам починав свій трудовий стаж з Південного ГЗК. «Гірник, металург — професія мужніх людей. Я сам це знаю, бо пропрацював більше 10 років у цій галузі. І мені дуже приємно привітати весь багатотисячний трудовий колектив, усіх ветеранів Південного гірничо-збагачувального комбінату з професійним святом. Для мене це особливий день, бо тут я починав свій трудовий шлях і посвідченням помічника оператора та книжкою підривника пишаюся більше, ніж багатьма іншими регаліями. Я впевнений, що комбінат на правильному шляху. Дуже кваліфікований менеджмент, дуже кваліфікований директор. Я впевнений, що 55 років — це небагато. Це лише початок і попереду — звершення. І у виробничому плані, і в соціальному. Я впевнений, що Південний гірничо-збагачувальний комбінат буде провідним підприємством не лише України, а й Європи, з найвищими соціальними стандартами і найвищою зарплатнею», — підкреслив Олександр Вілкул, виступаючи на урочистих зборах.

За сумлінну працю майже 100 гірників отримали нагороди від підприємства, обладміністрації, облради, міста та профспілки металургів і гірників України. Завершилися урочистості грандіозним концертом, у якому взяла участь Софія Ротару, і 20-хвилинним феєрверком.