На очисних спорудах «Донецькміськводоканалу» пройшла успішне тестування пересувна установка для переробки мулу. Обладнання німецького виробництва, вважає директор водоканалу Юрій Перебийніс, допоможе позбутися багатьох проблем: звільнить наші землі від майданчиків для сушіння мулу, допоможе прискорити процес сушіння, позбавить від парникового ефекту та викидів сірководню до атмосфери. «В результаті використання такого обладнання ми отримаємо істотну економію», — не приховує захоплення чиновник.
Орієнтовну вартість нової техніки поки що не оприлюднено. Представники компанії-виробника запевняють, що така установка допоможе забути про часи, коли осад стічних вод скидався на мулові поля для осушення, а період осушення тривав від одного місяця до трьох років. Доведено, що отриманий на сучасному обладнанні сухий осад може бути джерелом енергії: енергомісткість такого «вторинного продукту» більша за енергомісткість вугілля. Приблизний термін окупності за умов повного циклу — від зневоднювання до спалювання осаду — близько десяти років. Однією з переваг установки є її мобільність — автомобіль із обладнанням може їздити по містах області, де розташовані найбільші локальні очисні споруди. Зараз осушений природним способом мул складується, бо його використання заборонено через високий вміст шкідливих речовин.
Дрібних підприємців заохочують займатися всім, крім торгівлі
Конкурс на кращий бізнес-проект оголошено в Донецькій області. Переможцям частково компенсують відсоткові ставки за банківськими кредитами. Така програма діє в області з 2007 року. За цей час схвалено 31 проект, і в результаті підприємці отримали близько 1 мільйона гривень компенсації. Брати участь у конкурсі можуть приватні підприємці чи підприємства, які діють щонайменше рік. Перевагу віддадуть підприємцям із невеликих міст області, а також тим, хто створює нові робочі місця. Конкурсна комісія вітає будь-які види діяльності учасників, крім торгівлі.