Архіпастирський візит предстоятеля Російської православної церкви святійшого патріарха Кирила до України почався з Одеси. Вчора патріарх провів чин освячення кафедрального Спасо-Преображенського собору, в якого трагічна й дивна доля. Він був закладений 1794 року — коли було засновано Одесу. 1936 року за наказом маршала Климента Ворошилова храм підірвали, а його каміння й мармурове облицювання використовували для будівництва обкому партії та школи.
В 1991 році з ініціативи одеського міського голови Едуарда Гурвіца почалося відновлення собору. Будівництво храму здійснювалося благодійною організацією — Чорноморським православним фондом — винятково на пожертвування одеситів. Витрати на будівництво, включаючи проектні роботи, становили 32 мільйони гривень.
В Одеському академічному театрі опери та балету відбулася зустріч Патріарха Кирила із прочанами й мешканцями міста. Нині тут перебувають понад 200 тисяч прочан із України, Білорусії, Росії. Крім того, у програмі відвідування патріархом Кирилом Одеси — зустріч із вихованцями дитбудинку «Жемчужинка».
Одеса.
Фото Віктора ПАВЛОВА (УНІАН).