Прем’єр-міністр доручив продовжити термін вступної кампанії
Уже тиждень редакційного сусіда — Київський Національний економічний університет імені В. Гетьмана — удень і вночі штурмують абітурієнти та їхні батьки. Тут вони сплять на території просто неба (на знімку). Тут їдять, залишаючи після себе сліди цивілізації у вигляді пляшок, пакетів тощо. Таке враження, що кампанія завершується і вступники бояться, що не встигнуть застрибнути в останній вагон останнього поїзда.
Чим пояснити ажіотаж біля стін КНЕУ, інших столичних ВНЗ у ці спекотні дні? Може, коротким терміном вступної кампанії, яка триває з 15 по 31 липня?
Строки достатні, вважає міністр Дмитро Табачник. І водночас зізнається, що приймальні комісії в окремих ВНЗ працюють в авральному режимі. Чи можна було це передбачити, знаючи, що цього року до ВНЗ вступатиме на 70 тисяч дітей більше, ніж торік? А з огляду на це, хіба не доцільно було збільшити кількість техпрацівників приймальних комісій та час прийому документів у робочі дні?
Ректор Київського Національного університету імені Т. Шевченка Леонід Губерський вважає ажіотаж невиправданим, пояснюючи його тим, що всім хочеться якнайшвидше здати документи та їхати відпочивати. А ті, хто вирішив подавати сертифікати і атестати в п’ять ВНЗ, зрозуміло, поспішають, бо термін вступної кампанії таки не гумовий.
І все-таки від організації роботи приймальних комісій значною мірою залежить якість вступної кампанії. Якщо у тому ж КНУ імені Шевченка в перший день прийнято заяви і документи від 5500 юнаків і дівчат, то в іншому столичному університеті за два дні спромоглися прийняти аж у 20...
...Позавчора на селекторній нараді міністр з ректорами ВНЗ обговорили проблеми, пов’язані з перебігом вступної кампанії. Керівники, зокрема, дискутували на тему продовження її терміну. Одностайно висловились проти. Вони запевнили, що приймальні комісії встигнуть прийняти документи в усіх абітурієнтів. Нелогічно, мовляв, затягувати перший етап кампанії, адже після цього необхідно ще опрацювати результати. Та й без відпусток не можна залишати викладачів, які працюють у приймальних комісіях.
Матеріал готувався до друку, коли надійшла чергова «гаряча» новина. Прем’єр-міністр України доручив міністру освіти і науки продовжити термін вступної кампанії до вищих навчальних закладів, «наприклад, на два тижні». Про це він заявив, відкриваючи учора засідання уряду.
Микола Азаров наголосив, що цьогорічна вступна кампанія розпочалася в деяких містах занадто «ажіотажно». Як вважає Прем’єр-міністр, небачені черги до приймальних комісій популярних університетів та інститутів свідчать не так про збільшення потягу до знань, як про неправильно організований вузами та Міносвіти процес.
«Я попереджаю міністра освіти і науки Дмитра Табачника, що ситуацію треба виправити. Треба сказати всім абітурієнтам, що термін приймання документів продовжено, наприклад, на два тижні. Виступити і прямо сказати», — наголосив Микола Азаров.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
До уваги абітурієнтів
У Міністерстві освіти і науки з 9-ї до 18-ї години працює багатоканальна «гаряча лінія» (тел. (044) 486-28-49). Абітурієнти, їх рідні можуть не лише отримати консультацію, а й висловити побажання, зауваження про роботу приймальних комісій.
У МОН (Київ, проспект Перемоги, 10) також відкрито приймальню для вступників у ВНЗ (з 8-ї до 21-ї).
До слова, за час функціонування «гарячої лінії» до МОН звернулося більш як 300 громадян.