Комітет з питань науки і освіти затвердив Рекомендації комітетських слухань на тему: «Стан та проблеми реалізації Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та шляхи його вдосконалення».
Учасники слухань в Рекомендаціях наголосили на необхідності врахування пріоритетності розвитку науки та науково-технічного потенціалу при формуванні законодавчої бази.
Уряду рекомендовано, зокрема, забезпечити розвиток пріоритетних напрямів науки і техніки та інноваційної діяльності, підвищити виконавчу дисципліну міністерств і відомств щодо реалізації законів, скоротити кількість розпорядників бюджетних коштів у сфері науки та науково-технічній діяльності.
Слід створити ефективну загальнодержавну систему прогнозування науково-технічного інноваційного розвитку, розробити пріоритети, програмування та державне замовлення з метою розв’язання найгостріших проблем національної безпеки, сталого розвитку, ресурсозбереження.
Учасники слухань пропонують спрямовувати 10 відсотків коштів від приватизації державного майна на забезпечення інноваційної діяльності.
Кабінет Міністрів має запровадити ефективні заходи із збереження майна та земельних ділянок державних академій, наукових організацій та вищих навчальних закладів, а також розробити ефективну податкову та бюджетну політику зі стимулювання науково-технічної та інноваційної діяльності наукових установ та ВНЗ.
Пропонується також розробити заходи з підвищення соціального статусу, зокрема, молодих учених.