Порушення Конституції в новому законі «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» не є очевидним, але оцінку має дати Конституційний Суд. Таку думку під час «круглого столу» на тему «Місцеві вибори: виклики для громадськості» висловив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.
«Навіть, якщо закон з’явиться завтра, і післязавтра підготують подання до КС, то до виборів чекати якогось висновку все одно не варто, — вважає він. — Але разом з тим існують міжнародні угоди. Є Копенгагенська угода в рамках ОБСЄ, яку ратифікувала Україна, де чітко записано, що громадянам держав гарантується право брати участь у виборах, як у складі політичних об’єднань, партій, так і самостійно. В законі це проігноровано. Крім того, в Європейській хартії місцевого самоврядування чітко сказано, що під час підготовки законодавства про місцеві вибори мають залучатися представники місцевого самоврядування. Але їхні позиції, висловлені під час парламентських слухань «Реформування законодавства України про місцеві вибори в інтересах територіальних громад», не були враховані».
О. Черненко вважає, що «треба жити в цих реаліях і виходити з того, що зараз маємо, та сподіватися, що найближчим часом новий закон з’явиться, бо якщо його не буде, то в серпні розпочнеться виборча кампанія згідно з чинним законом».
Директор з правових питань Лабораторії законодавчих ініціатив Денис Ковриженко зазначив: оскільки новий закон про місцеві вибори депутатів запроваджує змішану систему, то це, за його словами, дозволить суттєво спотворювати результати виборів за рахунок використання «адміністративного ресурсу» в одномандатних виборчих округах. Окрім того, визначені цим законом строки підготовки та проведення виборів є надмірно короткими. Це не дозволить ефективно організувати виборчий процес та забезпечити ефективний захист і поновлення порушених прав суб’єктів виборчого процесу.
Також Д. Ковриженко серед негативних аспектів назвав те, що в цьому законі суттєво посилюється роль Центральної виборчої комісії у вирішенні питань, пов’язаних з організацією та проведенням місцевих виборів. А порядок складання й уточнення списків виборців, а також виготовлення бюлетенів створює можливість для порушення виборчих прав громадян. До того ж дозволяється вносити зміни до списків виборців у переддень та у день голосування.
Учасники «круглого столу» просять Верховну Раду терміново оприлюднити текст закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» та передбачити належний доступ виборців до інформації про кандидатів та передвиборних програм.
Також вони закликають громадські організації, експертів до активної діяльності, щоб максимально зменшити негативні наслідки нового закону. Зокрема, ініціювати інформаційно-просвітницькі кампанії щодо передвиборних програм кандидатів та політичних партій, розширити співпрацю з медіа для об’єктивного висвітлення перебігу виборчих подій, активізувати місцеві громади до порушення важливих для їх розвитку та життя тем тощо.