Центральна виборча комісія звернулася до Кабінету Міністрів стосовно невідкладного виділення коштів, необхідних для підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів 26 жовтня 2014 року. За підрахунками ЦВК, ця сума становить 980 мільйонів 880 тисяч гривень. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні ЦВК.

Як зазначив голова комісії Михайло Охендовський, Центрвиборчком не має сумнівів, що кошти, необхідні на підготовку і проведення позачергового волевиявлення, буде виділено вчасно і в повному обсязі. На думку голови комісії, для цього є лише два шляхи.

Перший і найоптимальніший — внесення відповідних змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2014 рік». «Цей варіант вирішення питання є традиційним і завжди використовувався раніше для фінансування всіх попередніх виборів, включаючи і позачергові перегони народних депутатів України 2007 року», — зауважив він. — Другий — виділення необхідних коштів із резервного фонду держбюджету. Проте цей варіант, на думку глави ЦВК, «більш проблематичний із практичної точки зору і небажаний з точки зору пов’язаних із цим ризиків для своєчасного здійснення видатків, необхідних для підготовки і проведення виборів».

Під час розрахунку коштів ЦВК виходила з орієнтовної кількості партій, які гіпотетично можуть узяти участь у виборах. А саме: майже 20 партій і до 25 кандидатів у різних округах, повідомила заступник голови комісії Жанна Усенко-Чорна.

Голосування відбудеться в усіх областях країни, окрім окупованого Росією Криму. Однак, на думку політтехнолога, директора компанії персонального та стратегічного консалтингу «Berta Communіcatіons» Тараса Березовця, якби кримчанам надали можливість обрати мажоритарників на території Херсонської області, то до парламенту цілком могли б пройти 12 депутатів (10 від АРК та 2 від Севастополя) з числа українців чи кримських татар. «Навіть якщо за кожного з них проголосували б по 300 виборців, адже порогу немає», — написав він у своєму «Фейсбуці».

Тим часом лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв найімовірніше йтиме на вибори з «Блоком Петра Порошенка». Про це він сказав у коментарі виданню «Крым. Реалии». «Я, швидше за все, погоджуся на пропозиції нашого Президента ввійти у список кандидатів від його блоку», — зазначив М. Джемілєв. За його словами, у список кандидатів також може потрапити глава меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

 

Вл. інф.