На наступному тижні розпочинається чергова сесія Верховної Ради. В інтерв’ю «Голосу України» народні депутати розповіли, на прийнятті яких законодавчих ініціатив наполягатимуть їхні фракції і групи.

Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ (ВО «Батьківщина»):

— «Батьківщина» не знімає свою головну вимогу до Президента — в перший день осінньої сесії терміново внести на ратифікацію Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Також наполягаємо на зміні виборчого закону, де має бути передбачена пропорційна система з відкритими списками. А ще в нас є низка соціально-економічних законопроектів, які сьогодні змогли б стабілізувати ситуацію в економіці і курс гривні, проекти законів про оподаткування офшорних операцій та предметів розкоші.

Крім того, треба приймати закони, які посилюватимуть обороноздатність України. Якщо Президент внесе на розгляд Верховної Ради Указ про введення воєнного стану, то «Батьківщина» за це проголосує.

У понеділок на погоджувальній раді керівник фракції Сергій Соболєв наполягатиме на внесенні цих питань до порядку денного.

Михайло ЧЕЧЕТОВ (Партія регіонів):

— На сьогоднішній день, з нашої точки зору, найголовніші законодавчі ініціативи, які мала б ухвалити Верховна Рада, — це проекти про відродження Донбасу, зокрема інфраструктури, виробничої сфери, соціального захисту людей на Сході. Це те, над чим ми працюватимемо. Але, з другого боку, нам потрібні документи про соціальний захист населення загалом в умовах вакханалії цін, девальвації гривні, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Партія регіонів вноситиме такі законопроекти, але розуміємо, що їх не буде прийнято, оскільки в нас немає більшості в парламенті. Тому Кабінет Міністрів має розробити комплексний пакет документів. Якщо від уряду будуть розумні проекти законів у частині соціального захисту, відродження Донбасу, ми їх підтримаємо.

Крім того, до 15 вересня Кабінет Міністрів має внести до Верховної Ради законопроект про державний бюджет на наступний рік. Навряд чи ця каденція його ухвалить, але хоча б зможе почати процедуру розгляду.

Що стосується воєнного стану, то в парламенті є достатня кількість голосів для голосування за відповідний указ Президента. Але Партія регіонів не підтримуватиме введення воєнного стану.

Анатолій КІНАХ (група «Економічний розвиток»):

— Ми наполягатимемо на внесенні до порядку денного законопроектів, які спрямовані на допомогу промисловцям, підприємцям у Донецькій і Луганській областях. А саме — унормування відносин із банківською та регуляторною системами, агропромисловим комплексом тощо. Також вважаємо, що треба чітко визначити пріоритети, як Верховна Рада працюватиме в найближчий період у зв’язку з розпочатою виборчою кампанією.

Ми наполягатимемо на тому, щоб на основі погоджених дій Президента, уряду і парламенту було внесено до порядку денного такі питання, як ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС, безвізовий режим. Крім того, треба розглянути питання валютно-курсової політики. Адже сьогодні ми не бачимо плану антикризових заходів на фінансово-валютному ринку.

Також наполягатимемо на ухваленні питань, які стосуються проблематики біженців, зокрема психологічної та фізичної реабілітації тих, хто перебував у зоні АТО.

А ще вважаємо, що необхідно розглянути питання національної безпеки, зміцнення обороноздатності. Нам треба бути готовими до введення воєнного стану, і для цього в парламенті є достатня кількість голосів.