У листі до редакції, авторами якого є Тетяна й Геннадій Бондаренко, Ганна Богданова та ще три десятки одеситів, у кожному рядку відчуваються образа, здивування та обурення тим хамським, за їхніми словами, ставленням, яке вони відчувають протягом шести років з боку чиновників. У свій час клюнувши на широко розрекламовану Державну програму забезпечення молоді житлом, вони дійсно отримали довгостроковий пільговий кредит на будівництво житла. Але будинку чекають не два, як було обіцяно, а вже шість років.
На вулиці генерала Бочарова, 45 у рамках госпрограми повинен був бути побудований 78-квартирний будинок. Наївно повіривши в серйозність намірів держави надати допомогу молодим родинам у придбанні даху над головою, багато майбутніх мешканців у вересні 2004 року уклали договори з одеським регіональним відділенням Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (ДФСМЖБ). Керівники управління переконливо й красномовно розповідали майбутнім новоселам, як тим пощастило, і малювали райдужні перспективи.
Після укладення договорів про будівництво інвесторам довелося чекати два роки, поки регіональне відділення шукало будівельну фірму, яка б узялася за зведення будинку, і така нарешті знайшлась. В 2006 році керівництво фонду вмовило інвесторів підписати договори із цією фірмою, датуючи їх 2004 роком. Через те, що за два роки з часу внесення майбутніми мешканцями перших грошових внесків на житло, вартість одного квадратного метра збільшилась, вони були докредитовані державою, і до існуючого раніше договору їх переконали підписати додаткову угоду. Люди другий раз внесли попередній внесок, а також сплатили різницю між ринковою та нормативною вартістю житла, що існувала в Одеській області на момент підписання договору. До речі, претендентам на квартири окремо довелося внести кошти на будівництво міжквартальных теплових мереж і мереж гарячого водопостачання.
Стурбованих інвесторів запевняли, що ситуація під контролем, що фінансування будівництва майбутнього будинку йде за графіком. За півтора роки було закладено фундамент будинку, споруджено цокольний поверх.
А далі почалися суцільні переживання інвесторів. Будівництво завмерло, а ДФСМЖБ почав вішати локшину на вуха забудовникам. Ті створили ініціативну групу з контролю за перебігом будівництва «молодіжного» будинку, що з’ясувала механізм обдурювання. Наприклад, будівельна фірма, яка нібито виграла тендер на будівництво будинку, належала прийомному синові одного з керівників регіонального відділення ДФСМЖБ. А його дружина була начальником відділу по роботі з інвесторами регіонального управління ДФСМЖБ. Виходить, що ця сімейка перетворила державну установу, по суті справи, у приватне підприємство, яке тримало у своїх руках і фінанси, і будівництво, і фонди.
Ініціативна група з’ясувала, що будівельникам майбутніми мешканцями перераховано 15,4 мільйона гривень. 652 тисячі гривень інвестори сплатили за мережі центрального опалення та гарячого водопостачання. Кошторисна сума будівництва будинку склала 17 мільйонів гривень. Куди зникли ці гроші? Чому завмерло зведення будинку?
Спробували забудовники запитати про це керівникова ДФСМЖБ, який агітував їх брати участь у будівництві «молодіжного» будинку. Але з’ясувалося, що, звільнившись із обійманої посади, він зник. Ну а тим, хто розраховував отримати квартиру в цьому будинку, було заявлено: грошей у бюджеті немає, тому самостійно шукайте нові джерела фінансування завершення довгобуду. Залишилося без відповіді питання: хто відповість за зникнення державних засобів, виділених для реалізації держпрограми із будівництва «молодіжного» житла?
Зараз на вулиці Бочарова, 45 похмуро височіє кістяк недобудованого будинку — будівельники вже давно тут не з’являлись. Із десяти поверхів зведено тільки чотири. Будівництво не законсервовано і поступово руйнується. Руйнують його й заповзятливі дачники, які вечорами заглядають сюди, щоб розжитися цеглою, бетонними блоками.
Цю історію, розказану читачами «Голосу України», добре знають в Одеській обласній державній адміністрації — постраждалі в цій афері не утомлюються оббивати пороги чиновників. А ті у відповідь кажуть лише одне: «В бюджеті на завершення будівництва грошей немає». Не приватні фірми, не шахраї обдурили забудовників, не виконавши своїх зобов’язань — в цій ролі виступила держава у поставі регіонального відділення Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.
Одеса.