Саме за таким принципом діють на юридичному факультеті Київського національного економічного університету. Кожен патріот факультету пишається його символами — гімном, гербом, прапором, поклоняється професійній богині — Феміді. Справді, це лише зовнішні атрибути корпоративного духу. Але хто ще може похвалитися такими умовами навчання та саморозвитку, які створені на юридичному факультеті?

На користь цієї тези можна навести багато різних аргументів. Але факультет — це не тільки суб’єктивні самопочуття самореалізованості та об’єктивні умови, що їх зумовлюють. Факультет — це, передусім, ті люди, що складають його колектив. Ми можемо пишатися якісним складом колективу, професіоналізмом викладачів, державницьким патріотизмом і відданістю юридичній справі. Подібним до своїх учителів зростає і наше студентство, яке має унікальні можливості реалізувати свої таланти в навчанні, науці, самоврядуванні, художній творчості тощо.

Але найцікавіше зупинитися на трьох аспектах факультетської діяльності, які мають бути предметом нашої особливої гордості.

По-перше, за різними рейтингами, протягом багатьох років наш факультет упевнено утримує почесне місце у п’ятірці найкращих юридичних факультетів України. Не применшуючи ролі особистості в історії нашого факультету, треба визнати особливі заслуги у цьому декана факультету Опришка Віталія Федоровича (на знімку вгорі). До речі, нещодавно до численних його наукових ступенів і звань додалося ще одне почесне звання «Видатний юрист України», яке було присвоєне нашому керівникові Союзом юристів України «за особливі видатні досягнення в галузі практичного застосування права, активну участь у суспільному житті, становленні правової держави та реального втілення принципу верховенства права».

По-друге, наш факультет знаний не тільки в нашій країні, а й у світі. Адже юридичний факультет КНЕУ є активним членом Європейської організації публічного права (European publіc law organіzatіon — EPLO) — найавторитетнішої міжнародної науково-освітньої організації у сфері публічного права, а декан юридичного факультету Опришко В. Ф. є членом Ради директорів цієї організації. Ця організація об’єднує індивідуальних членів і науково-освітні установи, які зробили вагомий внесок у розвиток публічного права. Серед іншого EPLO виступає офіційним радником ООН, ПАРЄ, Європейської комісії у сфері регулювання публічно-правових відносин, постійно консультує Європейський суд з прав людини і визначає стандарти для формування законодавства ЄС та провідних країн світу.

По-третє, останнім часом дещо змінилися деякі пріоритети у діяльності факультету. Йдеться про те, що, виховуючи нове покоління юристів-патріотів і професіоналів, факультет не займає позицію стороннього спостерігача, а докладає зусиль до того, щоб кожен наш випускник реалізував той величезний потенціал, що був отриманий у стінах університету.

Яким буде цей старт професійної кар’єри, де він відбуватиметься — питання надзвичайно важливе для кожного випускника. Тому на ньому варто зупинитися докладніше.

Наприкінці червня 2010 року в конференц-залі КНЕУ за ініціативою керівництва юридичного факультету вперше відбувся спеціальний захід «День випускника юриста — успішний старт кар’єри» (на знімку).

Захід проходив під головуванням декана юридичного факультету, доктора юридичних наук, професора, члена-кореспондента НАН України В. Опришка. Зрозуміло, що головними фігурантами заходу були випускники 2010 р. магістерських програм «Правове регулювання економіки», «Правове регулювання банківської діяльності», «Господарське судочинство» та «Міжнародне економічне право» денної форми навчання. Були також присутні завідувачі кафедр, відповідальні кафедр за організацію проведення практики, викладачі-куратори, старости груп 1 курсу, представники студентського самоврядування факультету. На запрошення юридичного факультету відгукнулися представники багатьох баз практики та організацій-роботодавців.

Необхідно наголосити, що ділова, конкретна розмова, що почалася з перших хвилин зустрічі, позбавила захід парадності, пафосності, виявилася надзвичайно конструктивною. Конкретні факти прозвучали у доповіді декана юридичного факультету В. Опришка. Зокрема, він зазначив, що випуск 2010 року порівняно з іншими роками має найкращі кількісні та якісні показники, значно покращився зміст дипломних (кваліфікаційних) робіт, тематика яких повністю відповідає специфіці баз практик, де працювали наші магістранти. Диплом з відзнакою цього року отримали 24 випускники (15% від загальної кількості).

Проходження переддипломної практики нинішнього року було організовано на 50 базах: близько 30% студентів працювали в органах державної влади (Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Конституційний Суд України, Центральна виборча комісія; міністерства та державні комітети, місцеві державні адміністрації); органах місцевого самоврядування; банківських установах; правоохоронних органах. Близько 27% студентів проходили практику в судових органах різних юрисдикцій. Юридична клініка факультету «Соціальна справедливість» стала базою практики для 12 п’ятикурсників.

Переважна більшість практикантів отримала позитивні відгуки та високі оцінки від керівників баз практики. Однак працевлаштовано цьогоріч на базах практики лише 14 осіб. Доповідач зауважив, що за результатами додаткової індивідуальної роботи керівництва факультету з потенційними роботодавцями буквально за місяць вдалося значно збільшити кількість працевлаштованих випускників і довести її до показника 62 особи, що становить близько 40% від усього випуску 2010 р. Окрім органів виконавчої влади та судових органів наші випускники працюватимуть в юридичних фірмах, банківських та фінансових установах, науково-дослідних установах, різних державних підприємствах тощо.

В. Опришко наголосив, що і такий результат не може вважатися задовільним. На жаль, ще багато достойних випускників, які навчалися на «добре» та «відмінно», але не працевлаштовані за напрямом та рівнем їхньої підготовки. Саме тому на цей захід були запрошені представники від 20 організацій-роботодавців, які пропонують працевлаштувати близько 90 випускників, що дозволить в основному розв’язати проблему вдалого початку професійної кар’єри випускників юридичного факультету у такий непростий для вітчизняної економіки час.

Доповідач щиро подякував представникам організацій-роботодавців, які прибули на захід, за розуміння наших проблем та закликав запрошених гостей дуже стисло і по-діловому поінформувати про пропозиції щодо працевлаштування магістрів права юридичного факультету КНЕУ випуску 2010 р.

Запрошені представники організацій-роботодавців були одностайні як щодо високого рівня підготовки фахівців-правознавців, які проходили практику, так і стосовно того, що організована факультетом зустріч справді корисна для всіх учасників.

Зокрема, заступник Голови Вищого господарського суду України Віктор Москаленко доповів, що до роботи на посадах помічників суддів запрошуються двоє випускників 2010 р. Велику подяку за підготовку високоякісних фахівців-юристів на юридичному факультеті КНЕУ, частина яких уже працює в цьому суді, і сподівання на продовження плідної співпраці з факультетом у майбутньому висловила керівник апарату Київського міжобласного апеляційного господарського суду Анастасія Калинюк, яка повідомила, що всі студенти-практиканти цього року продемонстрували високий рівень підготовки, а на посадах помічників суддів працюватимуть дві найкращі студентки, які проходили практику в суді, — Анна Рудь та Олена Семеній.

Помічник директора Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва Академії правових наук України Світлана Рибченко також повідомила, що посаду співробітника інституту запропоновано практикантці Катерині Грабовик, а вісім випускників запрошуються до вступу в аспірантуру інституту. Висловили готовність до активної співпраці з юридичним факультетом представники юридичних фірм: «Пузанов и партнеры», «Лавринович і партнери», «Fіnance Busіness Іnsurance», корпорації SVB, Фінансового агентства зі збору платежів (ФАСП) та інші. Всі представники юридичних фірм висловили зацікавленість у заміщенні вакантних посад випускниками юридичного факультету і запросили бажаючих на індивідуальні співбесіди.

Нині ще рано говорити про всі результати цього заходу — процес працевлаштування наших випускників усе ще триває. Однак на завершення хочеться наголосити не на тому, де конкретно працюватимуть наші вихованці цьогоріч (це має передусім значення для кожного випускника окремо), а зробити далекоглядні узагальнення.

По-перше, сам факт піклування факультету про працевлаштування своїх випускників свідчить про серйозну турботу про їхню долю, їхнє майбутнє, наочно демонструє ставлення керівництва факультету до розуміння та розв’язання найактуальніших проблем нашого студентства.

По-друге, таким чином значно підвищується авторитет факультету, де отримання диплома не є самоціллю. У зв’язку з цим ще не розкритим є великий потенціал Асоціації випускників юридичного факультету КНЕУ, яка має об’єднувати передусім «агентів впливу» нашого факультету на підприємствах та установах нашої країни та за кордоном.

По-третє, на факультеті створюється важливий зовнішній критерій ефективності навчання, зв’язку його з практикою. Результати п’ятирічного навчання головним чином мають оцінюватися не шляхом підрахування середнього бала в додатку до диплома, а на основі, на думку колективу факультету, кількісних та якісних показників працевлаштування.

Павло Кикоть,заступник декана юридичного факультету,кандидат юридичних наук, доцент.

Фото надане університетом.